Hari ke-21 Ramadhan | Merdeka ke-53

Puasa dah nak abes. raya dah nak dekat. tapi bila tanya amalan? makin bertambah ke makin berkurang. sendri mau jawab la. sendri mau ingat. sendri mau buat.

petang ni kita cita sket pasal merdeka. semalam tepat kul 12 tengah malam ramai orang dok laung MERDEKA MERDEKA MERDEKA… tapi. inilah persoalan yang nak aku timbulkan merdeka dari apa? penjajah? british? komunis?

itu 53 tahun yang lepas. orang dulu yang merdeka, kita sekarang hanya sambutan ulang tahun kemerdekaan. diulang sekali lagi kita hanya menyambut ulang tahun kemerdekaan.

cuma kat sini aku nak melahirkan perasaan sedih. sebabnya negara kita sebenarnya sedang bergolak. tengok kes buang bayi. tengok drama politik sekarang. entah la mungkin sebab aku tak pernah hidup zaman Y.T.M Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj, zaman Tun Abdul Razak bin Haji Dato' Hussein, zaman Tun Hussein bin Dato' Onn. yang aku tahu celik mata je perdana menteri adalah Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Teori RAHMAN


apa yang membimbangkan aku bila melihat keadaan politik sekarang ialah mengenai teori RAHMAN. siapa yang tak tahu teori RAHMAN. ok semua orang tahu. theori perdana menteri Malaysia.

paling aku bimbang mengenai teori RAHMAN ini adalah cuba anda teka 'who will be next prime minister?' tak boleh jawab kan? siapa akan jadi perdana menteri seterusnya.

teori RAHMAN dah complete. mungkin tiada lagi perdana menteri kita. itu yang aku risaukan pasal teori RAHMAN ini. apa maksudnya? sama-sama kita fikir dengan melihat keadaan politik sekarang. apa pun ade yang mengatakan teori RAHMAN akan bermula semula.

teori aku pulak adalah teori ABDUL, Abdul Razak, perdana menteri kedua.

senario keadaan Malaysia sekarang. puncanya adalah satu. satu punca, tetapi mengandungi 5 perkara. sama-sama kita melihat sketsa kemerdekaan ini untuk mengetahui apa 5 perkara itu.

SKETSA MERDEKA — di YouTube.com



inilah yang sepatutnya di pegang oleh rakyat Malaysia. istilah rakyat ini tidak terkecualikan pemimpin-pemimpin negara. jika kerakyatan anda pada Kad Pengenalan adalah warganegara anda adalah rakyat Malaysia. hayati betul perkara yang 5 ini.

pendek kata. kalau perkara yang 5 ini diamalkan, Buletin Utama terpaksa dipendekkan menjadi setengah jam.

sekian, negara kita tanggungjawab bersama.

Cara buat roti canai pun ada dalam Al-Quran!

Seorang pemuda baru pertama kali datang ke masjid. kebetulan pada malam beliau solat berjemaah di masjid itu ada ceremah selepas Maghrib. Maka dengarlah pemuda tersebut ceramah agama yang disampaikan oleh Ustaz yang agak terkenal di kalangan masyarakat di situ.

Tajuk ceramah ustaz tersebut adalah mengenai kehebatan Al-Quran. Maka dengan penuh kusyuk pemuda itu mendengar setiap patah yang di lafazkan oleh ustaz tersebut. Pemuda tersebut seolah-olah menghafal setiap baris kata yang diturkan pada malam tersebut berdasarkan kesungguhan pemuda itu mendegarnya.

Ustaz tersebut berkata. "Begitu hebat Al-Quran sehinggakan semua perkara berada di dalamnya, tidak terkecuali satu pun. semuanya ada dinyatakan dalam Al-Quran. Kejadian manusia dalam rahim ibu, Al-Quran sudah terangkan satu-persatu, bagaimana darpada setitis air mani berubah kepada darah kemudian menjadi daging, kemudian menjadi tulang dan seterusnya akhirnya menjadi seorang bayi yang cukup sifat atau dipanggil janin. kemudian baru saintis menemukakan penemuan ini. Betapa hebatnya Al-Quran"

Sebelum ustaz tersebut mengakhiri ceramah beliau. Maka beliau mencabar sesesiapa sahaja untuk bertanya apa sahaja pasal kehidupan seharian kita yang tiada dalam Al-Quran. maka mulalah para jemaah bertanya, tetapi satu persatu dijawap mudah oleh ustaz tersebut. Maka, pemuda ini cuba untuk mengenakan ustaz tersebut.

Dengan senyum sinis pemuda itu memulakan soalannya.

"Ustaz dalam Quran ada tak cara nak buat roti canai?" tanya pemuda itu dengan perasaan bangga. soalan simple, tetapi padat.

hadirin yang lainnya menggelakkan pemuda tersebut kerana bertanyakan soalan yang semacam itu. tapi sebenarnya soalan yang bernas. jika ustaz tadi cakap semuanya ada dalam Al-Quran maka sepatutnya ada jawapannya.

Ustaz itu agak terkejut dengan solan pemuda tersebut. berkerut seribu dahi ustaz tu memikirkan jawapannya. dibelek-beleknya Al-Quran di hadapannya dengan seribu harapan. moga-moga bertemu jawapan kepada soalan pemuda itu tadi.

peluh jantan mula mengalir di bahagian belakang badannya. pemuda tadi masih lagi menunggu jawapan ustaz tadi. Ustaz tadi meminta hadirin sekalian supaya bertenang kerana soalan pemuada tadi menyebabkan keadaan sunyi hadirin bertuka menjadi riuh-rendah.

Akhirnya ustaz tersebut mengalah. setelah beberapa minit membelek Al-Quran jawapan kepada pemuda tersebut tidak di temui.

Akhirnya ustaz berkata "Nampaknya sekarang sudah masuk waktu Isyak, minta maaf ye saudara saya masih lagi tidak jumpa jawapannya. jika saudara izinkan saya akan memberitahu jawapannya besok".

Tersenyum puas pemuda tersebut apabila mendengar ustaz tersebut berkata demikian. matlamat dia tercapai.

Cuma tunggu besok sahaja ntuk mendengar jawapan ustaz tersebut.

Besoknya ustaz tersebut menghubungi 'guru'nya.. nampaknya harapan dia musnah. satu persatu helaian Al-Quran ustaz tersebut selak. mencari jawapannya… semuanya hampa. semuanya tidak berhasil. bagaimana dia hendak berdepan dengan pemuda itu pada malam ini.

Dengan perasaan tunduk dan tawadduk beliau melangkah lemah ke masjid pada hari itu. perasaannya berbelah bagi. dengan kuasa Allah SWT apabila sampainya di masjid ketika melihat kubah masjid beliau tersenyum.

Tadinya kelihatan muka ustaz tersebut kusut, dan serabut. tetapi sekarang mukanya berseri-seri. nampak gayanya ustaz itu dah ade jawapannya.

setelah selesai solat maghrib berjemaah. ustaz tersebut memulakan ceramah beliau pada hai itu. beliau mancari² di manakah pemuda semalam yang bertanyakan cara membuat roti canai semalam. ada, bersungguh benar rupanya pemuda tersebut.

Maka, sebelum memulakan ceramah beliau beliau berkata.

"Bagi menunaikan janji saya semalam, saya ingin bertanya dimanakah gerangan orang muda yang bertanyakan soalan semalam?"

Pemuda itu mengangkat tangan. walaupun kelihatan jauh di belakang, tetapi semua hadirin memandangnya. memudahkan lagi ustaz mengenal pasti pemuda tersebut, walaupun dia telah mencari-cari pemuda tersebut pada awalnya.

"Baiklah saudara, soalan saudara semalam bertanya bagaimana nak buat roti canai?. Jawapannya, ya ada dalam Al-Quran"

Hadirin pada masa itu berpandangan sesama sendiri. keadaan menjadi semakin riuh. pemuda tadi terus merasa hairan. mana mungkin Al-Quran mengajar cara membuat roti canai. padahal Nabi Muhammad SAW pun tak makan roti canai dahulu.

dengan tidak puas hati pemuda itu bertanya lagi.

"Kalau ada mana buktinya, ya Uztaz?"

Ustaz itu membaca sepotong ayat dari Al-Quran, yang bermaksud…

Dan Kami tidak mengutus sebelum kamu, kecuali orang-orang lelaki yang Kami beri wahyu kepada mereka, maka bertanyalah kepada orang yang mempunyai pengetahuan jika kamu tidak mengetahui.
Surah An-Nahl Ayat 43

Surah a-Nahl ayat 43. begitu lah bagaimana dalam Al-Quran mengajar kita membuat roti canai.

wallahua'lam.

Pantun Hari Raya Aidilfitri untuk Semut Hitam

Terdengar takbir Syawal tersedu
Semut Itam bersalam penuh ceria
Semut Api di sini menumpang lalu
Mengucap salam lebaran mulia

Awal Syawal hari kemenangan
Peminat Semut Hitam saling berkunjungan
Tahmid bertakbir erti ketenangan
Bagi insan penuh kekurangan

Lemah gemalai Semut Api menari
Semut Itam tersenyum cantik dipandang
Meriah berkumpul di Aidilfitri
Sahabat handai datang bertandang

Semut Api & Semut Air mandi di perigi
Semut Itam & Semut Pteh menilik diri
Sinar Aidilfitri menjelma lagi
Masing-masing pakai berseri

Berhati-hati dijalan raya
Itulah pesan si Semut jelita
Sama-sama menyambut raya
bermaaf-maafan di hari bahagia

Semut Itam orangnya sangatlah mesra
Bersama Semut Api sering ketawa
Indah gembiranya berhari raya
bersyukurlah kita nikmat yang ada

Semut Api bersolek berseri-seri
selepas bersolek pergi ke pekan
Semut Itam menyusun sepuluh jari
salah dan silap harap maafkan

Terima kasih tidak terperi
atas budimu duhai pembaca
Ambil kesempatan ucapan diri
selamat hari raya pada semua (in advance)

Pantun-pantun yang berkaitan.

Siapa Razman Zakri? Paderi Melayu

Siapakah gerangan si pemunya nama? Razman Zakri ada Facebook ke? nak jugak aku kenal dia ni. macam popular je. tapi siapakah sebenarnya dia. di bawah adalah petikan perbualan yang aku baru curi dengar tadi

Semut Itam : Eh, api ko ade dapat email pasal paderi melayu yang baru sampai ke Malaysia dari singapore tak?

Semut Api : aah, aku ada dapat, dahsyatkan. bukan stakat email je aku dapat. kat Facebook pun aku dapat jugak. aku dah forward balik dah pun. biar semua orang tahu.

Semut Itam : ko pasti ke cerita tu cerita betul?

Semut Api : Ntah. dah orang forward mesti la betul kan?

Semut Itam : kalau fakta tu salah macam mane?

Semut Api : macam mana apa?

Semut Itam : kalau salah ko tahu kan ape yang ko dah buat. ko dah bersubahat menyebarkan fitnah!!

Semut Api : Errkk!!

Semut Itam : aku ni pun bukan nak sebelahkan kristian tu. tapi sekadar tuk mengingatkan bahawa setiap yang masuk dalam inbox kita tak semestinya benar. sebelum sebarkan siasat dahulu kebenaran dia.

Semut Api : tapikan selalu je kita dengar cerita tentang air mineral yang dah di campur 'holy water'?

Semut Itam : kalau 'holy water' ko nampak sangat la kan? makanan yang ko makan hari² pernah ko siasat? pernah ko fikir ayam yang ko makan di restoran fast food tu disembelih dengan betul? ko pasti makan yang ade tanda halal benar² halal? boleh ke makanan tahan lama dan sedap tanpa jelatin?

Semut Api : waaaa... banyaknya soalan.

Semut Itam : siasat dulu sebelum sebar. ini mengelakkan kita dapat dosa free menyebarkan fitnah.

begitulah gamaknya perbualan semut yang aku dengar masa nak g solat teraweh malam tadi.

dahulu kecoh pasal kes Benjamin Stephen yang murtad dari islam dan telah menyampaikan ceramah yang menghina rasulullah SAW tanpa dalil yang sahih.

anda boleh mendengar ceramah beliau yang terang² palsu dan tidak benar.
BENJAMIN CELAKA (FULL VER) 1/8
BENJAMIN CELAKA (FULL VER) 2/8 — video yang menghina rasulullah & malaikat
BENJAMIN CELAKA (FULL VER) 3/8
BENJAMIN CELAKA (FULL VER) 4/8
BENJAMIN CELAKA (FULL VER) 5/8
BENJAMIN CELAKA (FULL VER) 6/8
BENJAMIN CELAKA (FULL VER) 7/8
BENJAMIN CELAKA (FULL VER) 8/8

walaupun bagaimanapun video beliau kemudiannya dijawap oleh Tn. Hj Ayub Abd Rahman nama asal beliau sebelum memeluk islam ialah Rey Antony Samy Perumal. dimana beliau telah mendalami agama kristian dan akhirnya memeluk islam selepas mengambil jurusan 'comparative religion (perbandingan agama) pada tahun 1978.

kita lihat apa yang telah dijawab oleh beliau mengenai isu Benjamin Stephen.
JAWAPAN KEPADA BENJAMIN STEPHEN YANG MURTAD 1/7
JAWAPAN KEPADA BENJAMIN STEPHEN YANG MURTAD 2/7
JAWAPAN KEPADA BENJAMIN STEPHEN YANG MURTAD 3/7
JAWAPAN KEPADA BENJAMIN STEPHEN YANG MURTAD 4/7
JAWAPAN KEPADA BENJAMIN STEPHEN YANG MURTAD 5/7
JAWAPAN KEPADA BENJAMIN STEPHEN YANG MURTAD 6/7
JAWAPAN KEPADA BENJAMIN STEPHEN YANG MURTAD 7/7

UPDATE:
Razman Zakri Bukan Benjamin Stephen
Razman Zakri | Bukti Penyebaran Gambar Paderi dari Sabah

p/s: video youtube sudah tiada. link mati.

Manakah antara berikut ayat yang betul?

Semut Itam : weh Semut Api... aku ade soalan untuk ko?

Semut Api : apa dia weh?

Semut Itam : ayat di antara berikut, manakah yang benar?

A. Anak yatim itu dipukul oleh ayahnya

B. Anak yatim itu dipukuli oleh ayahnya

C. Anak yatim itu dipukul ayahnya

D. Anak yatim itu dipukulkan ayahnya

Semut Api : alaaa mestilah A. anak yatim itu dipukul oleh ayahnya.

Semut Itam : Salahhh!!!

Semut Api : loh... napa pulak salah?


Semut Itam : salah ayat tu tak benar. anak yatim mane ade ayah..

Semut Api : ??? (terpinga-pinga kebingungan)

Kerana duit sepuluh ringgit

Di sebuah musin deposit tunai atau lebih dikenali sebagai Cash Deposit Machine (CDM) kelihatan lebih dari 10 orang yang sedang berbaris menunggu giliran untuk menggunakan mesin tersebut.

kelihatan seorang makcik tua berusia dalam lingkungan 50 tahun sedang memasukkan duit kedalam CDM. nampaknya makcik tu bersungguh-sungguh memasukkan duit kedalam CDM tu.

macam mane plak aku boleh tahu?

alah.. mestilah aku yang berada kat belakang makcik tu. selepas agak lama menunggu giliran makcik tu berusaha bersusah-payah nak masukkan duit tu. akhirnya tinggal sekeping je duit RM10. kalau tak silap aku giliran makcik tu pun dia dok kat depan tu dalam 5 minit.

tapi orang belakang takde pun bunyi bising. mungkin takut bila tiba giliran masing duit akan sangkut jugak tak lepas. mesin tak mau telan.

RM990.00 wah betul kata orang. kalau takde 1 sen tak cukup sejuta. bagi kes makcik ni kurang sepuluh hengget nak cukup seribu. maka tak jadi la seriu tanpa RM10 yang tak dapat dimasukkan.

nak dijadikan cerita maka bersuaralah makcik tu.

"nak, ade boleh tukar duit RM10? mesin ni takmau terima la"

"ada makcik" sambil mengeluarkan wallet.

"terima kasih ye nak"

"sama-sama" jawabku ringkas

fuhh.. lega napa lah makcik ni tak mintak awal² dari tadi takde lah aku tertugggu² kan. selepas menarik nafas lega aku pun mula menekan no. akuan di CDM.

ALAMAK!!! duit RM10 tadi. haizz... macam mane ni. aku pun dah takde duit lain.

dengan muka pakai topeng yang agak² tebal. aku tanya brader balakang aku.

"bang, ade duit tukar spuloh hengget tak?"

lepas ucap terima kasih aku pun masukkan RM10 baru tu. kemudian beredar. sebelum kuar dari pintu kaca bank tu aku tgk brader tadi tu dok tuka duit RM10 tadi tu dengan orang belakang.

maka bermulalah monolog dalam hati aku.

agak-agaknya. semua orang dalam barisan tu kena tuka dengan orang belakang. tapi orang belakang sekali macam mane? ahhh.. bukan masalah aku nak pikir semua tu. semuanya salah makcik tadi. duit yang tak leh masuk tu duit dia. dia yang salah. dia yang bertanggungjawab.

pengajarannya. bawaklah duet lebih kalau nak g bank in duet :D

5 Perkara hidangan juadah berbuka puasa hari-hari aku

1. Buah Tamar


atau nama lainnya adalah buah kurma. benda ni perkara wajib aku selapas baca doa. mudah²an puasa aku di terima Allah SWT. sebenarnya banyak khasiat buah kurma ni. kalau nak diulas memang panjang. bagaimanapun 5 biji kurma dikatakan telah mempunyai khasiat gizi yang seimbang. sebagai mana yang diamalkan oleh Rasulullah.

Rasulullah SAW berbuka dengan makan beberapa ruthaab (kurma basah) sebelum solat, kalau tidak ada maka dengan kurma kering, kalau tidak ada maka dengan meneguk air beberapa teguk
HR. Abu Daud dan Al-Hakim

Apabila salah seorang diantara kamu puasa hendaklah berbuka dengan kurma, bila tidak ada kurma hendaklah dengan air, sesungguhnya air itu bersih
HR. Ahmad dan At-Tirmidzi

2. Air


lepas dah makan kurma maka aku akan minum air plak. air ni yang penting sebenarnya, aku akan minum air panas seboleh-bolehnya akan mengelakkan minum ais kerana akan menyebabkan badan menjadi semakin penat. sebab tu ramai orang bila lepas berbuka menjadi penat. kalau tak percaya hari ni cuba amalkan air panas atau air suam. ibadah teraweh anda akan menjadi bertenaga dan tidak berasa mengantuk mudah-muadahan.

ais atau air sejuk tidak elok untuk kesihatan kita sebenarnya...

3. Kueh-Mueh


baru tida kepada part makanan lepas minum 2,3 teguk air. pusingan pertama bantai kueh dahulu. tak kira kuaeh ape yang penting makanan yang tak berat sangat. sebagai pembuka selera supaya perut kita tak terkejut apabila kita makan.

4. Nasi


inilah menu utama aku. samada nasi atau lain-lain makanan berat kalau menu hari ini adalah mee makan mee akan dimakan. tetapi ini bergantung kepada tukang masak juga. kalau tukang masak a.k.a bonda tak hidang lagi makanan ni. maka alternatifnya aku akan solat dulu sementara menunggu makanan dihidangkan.

5. Desert


Desert tapi bukan padang pasir ye, pencuci mulut. kadang-kadang pencuci mulut ni akan di makan lepas teraweh. samada makan kueh-mueh yang lebih tak habis dimakan atau pun akan dibeli kedai2 tepi jalan balik dari teraweh. menunya adalah seperti rojak, rojak buah dan ape saja makanan ringan sebagai penutup.

Semut Hitam dan Semut Api

Di sebuah pusat membeli belah yang terkenal di Kuala Lumpur, Mid Valley Megamall berjumpa dua ekor semut yang telah lama terpisah. Semut Hitam berjalan gagah menuju ke escalator. terpandang semut api rakan sekolahnya dulu, dah 15 tahun tak jumpa betul ke tu Semut Api. dengan rasa ragu-ragu mula menegur…

Semut Itam : Semut Api?

Semut Api : (dengan muka blurr)....

Semut Itam : ni aku lah kawan sekolah ko. ko dah lupa ke? (semut api memberanikan diri)

Semut Api : ooooowh... yaa. hampir terlupa aku.

Semut Itam : nak kemana ni Semut Api?

maka rancak lah dua ekor semut itu berbual bertanyakan khabar masing-masing. setelah hampir sejam mereka berborak di atas kerusi yang berdekatan. maka, Semut Api pun meminta diri untuk pulang.

Semut Itam : dah lama aku nak tanya pasal benda ni. aku rasa ini masa yang sesuai.

Semut Api : nak tanya apa tu Itam?

Semut Itam : kalo aku tanya ko jangan marah eh?

Semut Api : ok aku janji tak marah.

Semut Itam : knapa ek. orang panggil ko Semut Api? aku tengok takde api pun kat badan ko?


Semut Api : (diam seribu bahasa, sambil tunduk)

Semut Itam : sori aku tak bermaksud nak hina ko.

Semut Api : aku pun nak tanya soalan ni. kenapa orang panggil ko Semut Itam.

Semut Itam : sebab nama aku Semut. nama bapak aku Itam. jadi Semut bin Itam sebab tu orang panggil Semut Itam.

Semut Api : samalah. nama bapak aku pun Api.

Semut Itam : ???

p/s : kenapa lah aku post cite semut ni kan?

Ramadhan Hari ke-11 | Bazaar Ramadhan

Hari ni dah masuk hari ke-11 puasa. bermakna ada lagi 19 hari lagi nak raya. lagu raya pun sudah kedengaran di shoping-shoping complex. cuma kat radio je takde lagi. tapi biasanya radio akan start menyiarkan lagu raya di corong-corong radio pada 15 Ramadhan. bermakna lagi 4 hari kita boleh dengar lagu raya kat radio. tapi di zaman yang canggih dan moden ni, lagu kalau nak dengar boleh download je. senang cepat dan mudah. kekeke

walaupun sudah hari ke-11 ramadhan aku masih lagi tak jejakkan kaki lagi kat bazaar ramadhan. kenapakah? entah la. fobia dengan bazar Ramadhan runtuh kat Jasin kot. hahaha

sebenarnya aku ada masalah tak tahu nak beli apa kalau ke bazaar Ramadhan. lagipun sekarang aku dok kat umah kat kampung. semua yang aku nak makan aku cakap je. maka bertungkus-lumus la bonda menyiapkannya. hehehe

kalau orang lain mesti dan beli pelbagai juadah dan makanan dah untuk berbuka. lepas beli banyak² bila tiba waktu buka. makan kueh, makan nasi pastu lepas minum air dah kenyang. maka, makanan yang tadinya beli banyak² dengan murtabak, popiah, ayam panggang, dan macam macam lagi akan disimpan dalam peti sejuk. kononnya nak makan nanti. tapi esokkan harinya buka peti bagi makan kat kucing, bagi yang tak membela kucing. bagi makan kat tong sampah. petangnya g beli lagi. ok cukup disitu. nanti cita lagi berulang-ulang lagi.

pesanan aku | di bulan puasa jangan membazir.

sebab itu la bila pergi bazaar aku tak tahu nak beli ape. sebab takutkan membazir. tapi apa yang best bulan puasa masa g bazaar dapat beli makanan yang takde dijual pada bulan² lain. special siket, bulan ramadhan je ade.

anda bagaimana pula? apakah yang anda beli bila g bazaar ramadhan?

10 Sebab Anda Membuka Akaun Facebook

1. Up-to-Date


Sebab pertama adalah tak nak ketinggalan zaman. mane-mane laman sosial yang wujud dialah yang pertama-tama sekali register. di sebabkan Facebook kini sudah menjadi trend masa kini ramai orang beramai-ramai membuka akaun Facebook supaya tidak di cop ketinggalan zaman.

2. Ikut Orang


Jenis orang tak takde pendirian, semua nak ikut orang. dia tengok ramai orang sekeliling mereka membuka laman sosial Facebook ini makan dengan perasaan curious yang tinggi mereka pun turut sama sertai Facebook.

3. Nak Main Games


Gamers.. golongan ini buka akaun Facebook semata-mata nak maen games. tambahan sekarang aplikasi Facebook bertambah macam cendawan tumbuh selepas hujan. macam macam application ade kat Facebook. Bagi kaki-kaki game pulak mereka hanya mendaftar akaun Facebook hanya untuk game-game seperti Farmville, Mafia Wars, dan Pet Society. macam-macam lagi jenis game jaringan sosial yang ade.

4. Bosan


ini bukan lagi jaringan sosial. tetapi ini adalah penyakit sosial yang sukar diubati sehingga sekarang! Bosan? padahal hidup ini amat menyeronokkan. owang puteh cakap

Life is FUN, you must learn How to appreciate life.

belajar dari kanak-kanak bagaimana mereka bergembira dan menikmati hidup mereka, bagi mereka yang dah lupa zaman kanak-kanak dorang. takda waktu yang paling best melainkan zaman kanak-kanak, sampai ada orang yang sanggup putar masa untuk kembali ke zaman kanak-kanak.

5. Cari Pasangan


mereka yang kesunyian akan mendaftar Facebook untuk mencari pasangan. tak kira, pasangan hidup, awek ke, pakwe ke. tapi atas dasar satu tujuan, mencari pasangan. golongan jenis ini jika di lihat Friend List mereka majori (95%) berlainan jantina. tapi hati-hati jika jumpa Friend List yang sama jantina. songsang

6. Semua Orang dah Ada Facebook


semua orang dah ade Facebook, mak dah ada, ayah dah ada, ayah sedara dah ada, sepupu sepapat semua dah ade Facebook. sampaikan atuk dan nenek pun dah ada Facebook, hari-hari online dok bertani kat Facebook main Farmville. takyah susah-susah dah ke kebun. jadi di sebabkan golongan ini orang terakhir yang takde Facebook lagi maka daftar la Facebook.

7. Orang Lain Buatkan


oleh sebab si awek dah ada Facebook. maka si awek daftarkan si pakwe akaun Facebook kerana jeleskan kawan-kawannya yang bermesra-mesra dalam Facebook dengan pakwe masing-masing. maka adalah akaun Facebook bagi si pakwe.

8. Stalk Orang


golongan yang paling bahaya. dulu golongan ini dok maen Friendter, Tagged, maen Myspace. tapi lately orang yang di admire dah jarang online dekat semua jaringan sosial tersebut. setelah diselidik dan disiasat maka dapat la tahu bahawa orang yang di admire tu sangat aktif berFacebooking. maka untuk merapatkan silaturrahim, terpaksa la daftar akaun Facebook.

9. Company/Organisasi Wajibkan


ada ke kompeni sekarang mewajibkan Facebook? macam tak logik je. Block Facebook kat office ade lah. sebab Facebook produktiviti menurun. tetapi ada organisasi yang menggunkan Facebook untuk menyampaikan arahan dan maklumat. tak kurang sebagai platform untuk membincangkan sesuatu perkara.

10. Saje-saje


Ayat di atas selulunya kedengaran jika kita bertanya soalan yang jawapannya tidak pasti. sama juga bagi golongan ini. mereka tidak tahu kenapa mereka mendaftar dengan Facebook. mungkin kerana tiada sebab-sebab di atas. ataupun mungkin hidupnya tiada hala tuju.

Malam ke-10 Ramadhan | selamat datang Maghfirah

tanpa aku sedar sudah sembilan hari berpuasa. mungkin di sebabkan akhir zaman masa di rasakan cepat berlalu… tidak salah jika aku cakap tidak lama lagi Ramadhan akan meninggalkan kita. bagi sesetengah orang mereka gembira bila Ramadhan berakhir Syawal pun menjelang. hari kebesaran bagi umat Islam selepas sebulan berpuasa (kepada yang puasa penuh, yang tidak? tepuk dada tanya mana yang patut).

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan
petikan lagu Raihan — Harapan Ramadhan

aku berharap agar aku berasa sedih apabila Syawal menjelang. bukan kerana tibanya Syawal aku bersedih, tetapi kerana berakhirnya Ramadhan yang telah meninggalkan daku. bulan rahmah. bulan seribu bulan.

malam ke-10 ramadhan…

Ramadhan… awalnya Rahmah, pertengahannya Maghfirah, hujungnya Pembebasan. jika dibahagikan, 1-10 Ramadhan adalah Rahmah, 11-20 adalah Maghfirah atau pengampunan dan 21-30 Ramadhan adalah Pembebasan, pembebasan dari api neraka.

Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan, Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Malam ke-9 Ramadhan | Kembali Online

Setelah lama aku mengalami krisis kemarau internet kini internetku kembali. menyebabkan kemarau blog update pun berakhir.

ini adalah disebabkan oleh broadband aku yang rosak. entah macam mane boleh rosak aku pun tak tahu. tapi yang pasti petang tadi setelah digodek akhirnya aku berjaya membaiki broadband ini.

malam ini adalah malam ke-9 Ramadhan.. bermakna sudah 11 hari aku tidak dapat online. sebelum puasa lagi broadband rosak.

simptomnya adalah bila aku cucuk je USB broadband dia akan detect tetapi lepas dia initializing suma. tiba-tiba tidak detect. pelik hairan bin ajaib. setelah lama aku bereksperimenasi mencari solusi akhirnya ku bertanya kepada sifu-ku Mr.Google.

sekiranya anda mengalami siptom tersebut sila flash broadband anda. hanya model HUAWEI E220 sahaja ye. bagi model USB stick aku tak sure sebab aku tak cuba lagi. kalau model E220 insyaAllah berhasil. anda boleh download firmware dengan bantuan Mr.Google. sekian terima kasih...

apakah perasaan anda jika tak dapat online?

5 Perkara yang perlu anda lakukan bila lampu isyarat bertukar kuning

1. Tekan minyak memecut


memang dah jadi peraturan baru yang telah di wartakan oleh pihak berkuasa bahawa apabila lampu isyarat bertukar dari hijau ke kuning anda perlu memecut kenderaan anda kerana anda perlu berhenti bila lampu merah.

2. Tekan brek berhenti


adalah menjadi kesalahan jika anda menekan brek kenderaan anda. sila lakukan seperti No.1 di atas jika anda tidak mahu di hon oleh kenderaan di belakang kerana menggagu laluan kenderaan belakang.

3. Guna short cut


kaedah ini adalah paling popular di kalangan penunggang motorsikal. sekiranya kaedah pertama tadi tidak sempat maka penunggang motorsikal khususnya akan menggunakan segala short-cut yang ada.

dari pemerhatian aku short-cut yang popular adalah dengan membelok kekiri (belok kiri lampu sentiasa hijau). selepas itu crossing jalan tersebut kemudian belok kekiri lagi. short-cut ini adalah untuk jalan terus (simpang pukul 12). sekiranya untuk ke simpang kanan (pukul 3) ulang step diatas sekali lagi. mudahkan?

cara ini aku namakan kaedah pemandu berhemah. sebab tak langgar lampu isyarat.

4. Membuat pusingan U (U-turn)


kaedah ini sudah lama tidak di amalkan kerana pihak berkuasa telah memasang pembahagi-pembahagi (divider) jalan raya untuk mencecah aktiviti melarikan diri daripada lampu isyarat. kenderaan-kenderaan besar sudah tidak lagi mengamalkan aktiviti ini. tetapi bagi kenderaan ringan seperti motorsikal dan basikal. mereka masih lagi mengamalkan aktiviti ini.

5. Telefon buat aduan


dan akhir sekali menelefon talian aduan yang terdapat pada tiang-tiang lampu isyarat melaporkan bahawa lampu isyarat sudah rosak. kerana lampu merah menyala. sebelum sampai di lampu isyarat lampu berfungsi dengan baik kerana lampu hijau menyala. lampu merah menandakan keadaan tidak baik atau rosak seperti mesin-mesin yang lain (error light).

Bila mana kita di uji, jangan mengeluh jangan merintih

When Allah drops needles and pins along your path of life, don't step away. Instead, pick them up and collect them. They were designed to teach you to be Stronger and Wiser

inilah pepatah yang aku masih ingat lagi di mana seorang sahabat telah bagi kat aku dengan SMS masa aku bersedih atas ujian Allah. daripada SMS tersebut aku bangun dan bangkit kembali. aku sedar bahawa dunia aku belum berakhir lagi.

kenapa kita di uji? dan kenapa kita? kenapa perlu ujian ini?

sebenarnya bukan kita sahaja di uji. malah nabi-nabi sebelum ini sangat hebat di uji Allah. malah baginda Rasulullah S.A.W sendiri di uji Allah. apatah kita hambanya yang hina.

setelah lama aku berfikir. pelbagai persoalan bermain difikiran aku.

maka secara logiknya sebelum seseorang itu hendak di naikkan pangkat. seseorang itu perlu mengambil satu ujian kenaikkan pangkat. begitu juga dengan kita masa kecik² dulu. sebelum kita naik sekolah menengah kita akan meduduki peperiksaan UPSR, sebelum naik menengah atas PMR, sebelum masuk universiti SPM & STPM.

begitulah konsepnya. sebelum Allah ingin mengurniakan sesuatu nikmat kepada kita biasanya kita akan diuji. jadi jangan merintih atau mengeluh dengan sesuatu ujian. hanya orang yang benar-benar layak sahaja akan mendapat ganjaran Allah. ingat Allah itu maha adil.

cuba bayangkan bahawa anda seorang doktor pakar jantung. dimana anda akan melakukan satu pembedahan pemindahan jantung kepada seorang budak. apa yang anda akan lakukan sebelum pemindahan jantung?

ya, betul melakukan pelbagai ujian untuk memastikan bahawa jantung yang baru ini akan berfungsi dengan baik. tanpa ada sebarang kesan yang tidak diingini ataupun jantung yang di terima tidak sesuai.

Ingin tersenarai dalam Blog List?

caranya mudah saja. hanya perlu tinggalkan komen di entry ini. tetapi ade beberapa criteria yang perlu and ikuti untuk tersenarai dalam blog list ini. salam kenal… salam 1Malaysia.

  1. Pertama perlulah letakkan link blog ini di blog anda http://blog.musafircyber.co.cc/
    http://coretan-cyber.blogspot.com/
  2. Kedua tinggalkan komen di bawah ini dengan menyatakan bahawa blog ini telah di linkkan di blog anda dengan disertakan dengan alamat blog anda.
  3. [Optional] Ketiga, Follow Blog ini, Twitter, dan Facebook.

Jika blog anda tiada dalam blog list tetapi anda telah linkkan blog ini pada blog anda. sila jangan malu jangan segan untuk bagitau.

sekian, terima kasih.

Edisi balik kampung

East or West, Home is the Best

Inilah pepatah omputeh yang bermaksud. dimana pun kita pergi tempat asal kita juga yang terbaik. rumah kita paling best. tiada tempat kat dunia ni yang boleh menandingi rumah kita. walaupun rumah kita atap bocor. rumah kita dah terlalu uzur tunggu masa nak runtuh je. tapi orang kata feeling dok kat umah ni lain macam sket.

walaubagaimanapun orang tua-tua pun mempunyai pepatah.

sireh pulang ke gagang

yang bermaksud sesorang yang dah merantau akhirnya pulang ke tempat asal. ini adalah definisi aku sendiri kalau salah harap betulkan.

jadi setelah sekian lama aku merantau menuntut ilmu kini aku pulang ke kampung, pulang ke rumah sendiri akhirnya. dekat dengan mak bapak yang telah membesarkan aku. kalau di hitung rasanya dekat 10 tahun aku merantau.

bila dah balik ke kampung halaman ni, betullah kata orang feeling dia lain macam je. macam tak nak merantau lagi dah. tapi cita-cita aku masih jauh. banyak yang ingin aku capai dalam hidup.

banyak halangan dan dugaan. kadang-kadang dalam mengejar cita-cita aku terleka dan alpha.

pulangnya aku di kampung mempunyai beberapa sebab antaranya adalah untuk membetulkan keadaan. memperbetulkan hala tuju aku. menguatkan kembali diri aku. aku tahu sepanjang aku merantau sedikit sebanyak banyak memesongkan aku. betul kata orang kalau kita masuk environment orang sedikit sebanya kita akan terpengaruh dengan gaya hidup orang tersebut.

aku sedar aku makin lemah di tempat orang. nasib baik tiada apa-apa yang terjadi padaku. Alhamdulillah syukur.. sekarang aku cuba menguatkan kembali diriku. tak lama lagi bulan Ramadhan. bulan yang aku tunggu. bulan seribu bulan.

Selamat Datang wahai Ramadhan. Marhaban ya Ramadhan…