Jaga Keselamatan anda di Facebook

Rangkaian sosial yang paling popular pada masa kini, Facebook. kalau tak ada Facebook dia ketinggalan zaman. ada juga yang suka main deactivate akaun Facebook. kalau taknak Facebook jangan Deactivate je. DELETE je terus.

tapi kadang-kadang tu aku terfikir jugak. kenapa kita bukak Facebook. bagi aku dulu bila aku bukak Facebook apa yang dibuat adalah baca status-status orang. pastu komen. tengok gambar pastu komen.

tak rasa ke kita buang masa. buang masa dengan perkara yang diciptakan oleh kita sendiri. cuba bayangkan kalau kawan anda tak update status. kawan anda tak upload gambar. takde lagi komen-mengomen.

jadi kembali kepada kenapa anda buat akaun Facebook. ada setengah tu cakap nak contact kawan lama. betul ke? kawan 3,4 ratus. tapi yang asyik dok komen-mengomen adalah kawan yang dok jumpa hari². macam mane tu?

kepada yang tengah gila facebook tu nasihat aku jaga keselamatan diri anda di Facebook jangan jadikan diri anda mangsa kepada orang yang tidak bertanggungjawab.

semakin anda dedahkan diri anda dalam Facebook semakin bahaya anda. mari kita lihat contoh ini.

katakan anda ni (perempuan) memang hot abis. sebab inginkan attention semua gambar dalam album gambar anda gambar seksi mengamcam abis. silapnya anda, gambar anda boleh dilihat oleh semua orang (yelah nak kan attention takkan nak setkan privasi gambar ke 'friend only' kan?).

status Facebook anda adalah diari anda. semua tercatat di profile anda.

semua tercatat di profile Facebook. dimana anda sekolah, bekerja, minat apa. no telefon, alamat semua complete.

sampai la satu masa ini. status anda berbunyi…

bosan, sunyi, takde sape² kat rumah. mak ngan ayah g umrah tinggal aku ngan abang aku je. abang pulak tak habis² lepak rumah member dia. tinggal aku sorang kat umah ni... kesorangan lagi aku malam ini :((

ke esokkkannya Headlines berita

Ibu Bapa Tiada di Rumah, Gadis Sunti dirogol dan dibunuh

jangan buka peluang kepada penjenayah untuk mendekati anda. semuanya kerana Facebook. bagi anda keseronokan berFacebook. tetapi bagi 'mereka'… PELUANG

Hidup akan lebih bermakna dengan Memberi

hari ke hari. malam ke malam. pengemis atau lebih senang disebut peminta sedekah bertambah. miskin sangatkah rakyat Malaysia yang kini sedang megah di mata dunia? adakah kerana mereka bukan miskin sebenarnya. ataupun Malaysia sendiri yang miskin.

persoalan aku pada hari ini ialah diantara menerima dan memberi mana yang lebih mulia. ya, memang anda dah ada jawapannya. sebab dah banyak kali kita dengar.

bagi aku, lagi banyak kita memberi. lagi banyak yang akan kita dapat.

jangan asyik fikir kita yang bernasib malang je. kalau kita takde duit ada insan yang dah lama tak makan sebab takde duit. kita? baru je gunakan duit terakhir yang kita ada untuk beli topup telefon. besoknya kita pinjam duit orang lain untuk makan. ada insan yang sanggup makan apa saja. yang penting dapat mangisi perut supaya mendapat tenaga untuk terus hidup.

memberi lebih baik dari menerima. insyaAllah kalau kita suka memberi lagi banyak yang kita akan terima. jangan mengharapkan apa-apa dari orang lain. kalau kita sendiri tidak pernah memberi.

cuba kita amalkan sifat memberi. mungkin kita tak tahu macam mana nak mula. cuba tanamkan dalam fikiran kita harta kita bukan hak kita. hak mutlak Allah yang dipinjamkan. dengan berfikir macam tu insayaAllah kita akan suka memberi.

bila dah bukan hak kita mesti kita akan memberi kepada yang berhak.

negara kita berapa ramai yang tersenarai sebagai jutawan. tapi berapa ramai jugak yang tersenarai sebagai pengemis. cuba dari 0.001% harta di beri oleh jutawan kepada pengemis?

tapi manusia sentiasa ada sifat tamak. tak pernah puas. tak pernah cukup!

Hidup Untuk Memberi

inilah tagline blog denaihati. aku sokong. hidup ini untuk memberi.

Jangan jadi hamba Duit, Nanti musnah diri sendiri

Jika ada benda yang percuma, sapa tak nak. mungkin sudah jadi trend ataupun dah jadi tradisi. bila kita sebut je free berduyun² yang datang. tapi yang heranya bila kita menawarkan barang tanpa menyebut free/percuma. bermacam² alasan keluar. tapi bila sebut je percuma. alasan tadinya beribu kini ntah kemana. bukan amik satu je. malah sampai dua, tiga. muka plak tebal lima inci. tapi buat dek je.

manusia,

hebatkan dunia sekarang. manusia berhambakan duit. kerana duit sanggup membunuh. kerana duit sanggup menipu. begitulah penangan duit. padahal duit bukan boleh bawak mati pun.

kalau tak kerana duit manusia takkan jadi tamak. kalau tak kerana duit pemimpin akan berlaku adil. kalau tak kerana duit semua orang takkan hidup dalam berhutang.

kalau tak kerana duit M.Nasir tak boleh cari duit dengan lagunya yang bertajuk duit. sebut saja "Duit! Duit! Di mana kau duit" semua orang tahu lagu ini. pernah menjadi siulan muda-mudi pada satu ketika dahulu.

Ada yang panggil ringgit
Ada yang panggil dollar
Ada yang panggil baht
Ada yang panggil rupiah
Semua ini duit
Bikin orang belit

Duit! Duit!
Di mana kau duit
Duit! Duit!
Hutangku membukit

Ada yang benci duit
Ada yang cinta duit
(bikin perut buncit)
Skandal sana sini
Punca juga duit
Cari duit halal
Agar jangan kesal

Duit!
Duit beli duit
Duit!
Buat beli cinta

Ramai orang yang berkata
Duit punca banyak dosa
Jangan sampai makan rasuah
Nanti bangsa jadi musnah

Zaman ini zaman duit
Tak ada duit diri tercepit
Tapi jangan jadi hamba duit
Nanti musnah diri sendiri
M Nasir — Duit

begitu jelas. begitu terang maksudnya. begitulah perihal duit dari mata M.Nasir. aku setuju. aku sokong.

nasihat yang berguna pada rangkap terakhir lagu tersebut. "Jangan jadi HAMBA duit, Nanti musnah diri sendiri"

andai duit tidak berharga mungkin dunia akan jadi aman. *terdiam*

p/s: takda orang nak bagi aku duit ke? *berharap*

Lebih 20 peratus (20%) umat islam di negara ini tak solat!

Ketahuilah bahawa dunia kita makin parah. makin sakit. ibarat kata orang "tunggu masa je" hari-hari kita dengar kes pembunuhan samada di akhbar mahupun di radio dan televisyen. tak kurang hebatnya juga di jalur lebar. di internet.

berita-berita yang kita dengar ibarat nyawa manusia sekarang sudah tak bernilai lagi. hari-hari kita dengar fakta kes pembunuhan Sosilawati. bagi seorang manusia yang normal kita takkan tergamak melakukan pembunuhan kejam tersebut.

sejak Allah mahu ciptakan manusia lagi. malaikat sudah bertanyakan Allah kenapa ciptakan makhluk yang akan bertumpah darah sesama sendiri serta melakukan kerosakan di bumi Allah. malah kejadian pembunuhan pertama adalah dari generasi pertama nabi Adam lagi. Qabil & Habil.

Kenapa manusia begitu kejam?

ingat wahai anak Adam. iblis telah bersumpah dengan Allah untuk menyesatkan anak Adam sehingga hari akhirat. iblis telah membuat satu permintaan kepada Allah supaya dipanjangkan umur mereka hingga hari kiamat.

jadi tak heran lah jika kemusnahan yang berlaku semakin teruk. mereka tidak mati. tetapi mereka bertambah ramai. apakah kita tak sedar yang ancaman kita lagi hebat!

sebab itu setiap kali membaca akhbar tentang kekejaman manusia aku hanya menggelengkan kepala. aku berdoa semoga keturunan ku tidak mengikut jejak langkah syaitan. semoga Allah pelihara keluargaku dan diriku dari melakukan kemaksiatan terhadap Allah.

Kenapa terjadinya macam itu?


sila tanya diri anda. semalam cukupkah solat 5 waktu anda? inilah perkara yang paling penting sebelum disentuh bab-bab lain. ada kajian menyatakan seramai 20% umat Islam di Malaysia tidak solat! bagi aku wajarkah digelar umat Islam. sepatutnya statistik menyatakan 100% umat islam menunaikan solat 5 waktu.

itu hanyalah statistik daripada kajian. bukan angka yang tepat. perhatikan masyarakat sekeliling anda? hanya anda yang mengetahui kebenarannya.

amat sedih bila ada rakan seagama dengan kita yang sudah mencapai akil baligh tidak tahu menunaikan solat. inipun belum masuk bab berdakwah membawa masuk orang kafir memeluk Islam.

*mengeluh*

sesungguhnya solat memelihara diri kita daripada melakukan kemungkaran.

Macam mana nak buat tajuk entri yang Mantap?

Oleh kerana tak tahu nak buat entry post tajuk ape maka jadilah entry yang bertajuk macam ini. jadi, ini soalan aku. tapi macam mana eh nak buat? agak-agak susah ke senang?

macam mana nak buat tajuk entry yang bila orang baca orang akan klik untuk membaca lebih lagi? susah kan. tapi kalau dapat buat tajuk yang bombastic mesti dapat tarik orang untuk klik.

tapi tak nak la buat tajuk meletup. tapi isinya tak menggambarkan tajuk. tu lagi sedih. tapi lagi rasa nak menangis bila tajuk takda kaitan langsung dengan entry. sila kangan amilkan buat tajuk yang semacam ini. kerana kaedah ini akan membunuh anda.

guna cara baik. jangan guna cara kotor. orang klik sebab nak baca sesuatu yang menarik perhatian dia. tapi bila baca takda apa yang di harapkan oleh pembaca. hangin satu badan. keburukkannya bounce rate blog anda akan meningkat.

oleh itu, aku cadangkan supaya rajin² g kedai tengok Headlines surat khabar. banyak yang anda boleh belajar. kalau malas g kedai sekali pun. rajin² la bukak surat khabar online. tengok macam mana tajuk berita di tulis.

tajuk entri adalah first tarikan yang akan bawa visitor untuk membaca blog anda.

Kenapa manusia semakin kejam sekarang?

Kenapa manusia semakin kejam?Satu demi satu kekejaman berlaku. manusia sudah melampai batas, jangan sampai nanti malapetaka besar yang menimpa sebagai bala. Allah melarang umatnya melampaui batas. jangan sampai Allah menggantikan kita dengan ummat yang lain.

Semut Itam : Manusia semakin kejam lagi bagus kaum kita kan?

Semut Api : betul tu Semut Itam, aku sokong. kita kerjasama dalam semua perkara kan manusia semua nak bermusuh-musuhan, bergaduh, bunuh sana bunuh sini.

Semut Itam : ko tau tak, sekarang manusia dah makin kejam. dulu ada kes seorang datuk kena bunuh pastu kena kerat 18. lagi dahsyat daging dia dorang masak wat kenduri kat surau. semua jemaah makan kejam kan?

Semut Api : haaa, tu aku tau kes Mona Fendi kan tu kisah lama kekejaman pertama yang aku dengar.

Semut Itam : tu okay lagi. dah lama masa berlalu kes bunuh orang lepas tu mayat diletupkan C4. ini lagi dasyat. dulu kerat 18, sekarang mayat kena bom pulak sampai hancur tinggal cebisan daging ngan tulang je. dahsyat²

Semut Api : ni kes baru lagi kan? kes Altantuya. tapi aku tak berani nak ulas panjang sebab suspek utama sebenarnya... (syhhhh......)

Semut Itam : sapa?

Semut Api : alaaa... semua orang tahu. tak payah nak tanya lagi.

Semut Itam : kali ini baru-baru ini lagi kejam. bukan stakat bunuh, kerat, letup, kali ni bakar sampai tinggal abu je. lagi kejam. ape nak jadi dengan negara kita kan? tak lama lagi kes ape pulak?

Semut Api : tak lama lagi kes manusia diculik Allien. hahahaha

Semut Itam : aku sepak kang...

Semut Api : tapi kan apa-pun kekejaman manusia kita selamat.

Semut Itam : kenapa pulak?

Semut Api : yelah kita kan semut. paling kurang kena pijak. paling ganas kena racun. tu je

Semua Itam : ye tak ye jugak eh.

Terpaksa menukar dari domain CO.CC ke blogspot.com

Masalah domain CO.CC kena lock dengan FacebookAkhirnya aku berjaya juga menemukan solusi bagi masalah Facebook Share button. like button dan yang sewaktu dengannya bagi yang menggunakan domain percuma CO.CC. bermasalah beb.

sebabnya Facebook telah block link CO.CC disebabkan telah di report sebagai abusive dan spammy. maka selamat tinggal kepada http://blog.musafircyber.co.cc. kini link tersebut akan membawa kepada google error. maka dengan ini di umumkan bahawa link yang baru adalah http://coretan-cyber.blogspot.com. kembalik ke blogspot balik akhirnya.

aku perlukan facebook sebagai medium menyebarkan blog aku.

amat berat keputusan yang aku ambil untuk menukar domain. tapi memandangkan blog ini baru je nak bermula jadi aku tuka jugak.

dengan penukaran domain ini maka aku telah kehilangan Alexa Rank yang baru saja cecah 6 angka. takpe boleh buat lagi. lagi pun PR masih lagi 0. yang paling ketara lama jugak domain baru ini akan di index oleh search engine balik.

walaubagaimanapun ini merupakan kali terakhir aku tuka domain macam tu. kalau tu pun akan akan tuka kepada domain .COM

p/s: tengok button likes kat bawah ni pun error. sebab link post ini ada perkataan CO.CC

kes Pembuangan Bayi bermusim atau tidak dilaporkan?

Kes pembuangan bayi di MalaysiaMungkin ada yang sedar atau tidak sedar mengenai fenomena kes pembungan bayi yang menjadi isu baru-baru ini. sekarang kes tersebut telah reda atau menjadi kes terpencil iaitu sangat jarang dan tidak dilaporkan di TV.

mungkin kerana kes jutawan kosmetik Sosilawati yang menjadi keutamaan. tapi aku perasan sebelum kes Sosilawati lagi kes buang bayi jadi makin pudar di televisyen.

mungkin ada pola atau lebih senang difahami ada musim. musim buang bayi. dimana kes buang bayi menjadi² dan bukannya kes terpencil.

jadi setelah aku fikir-fikir maka beberapa teori dapat aku kemukakan. faktor terbesar adalah pergaulan bebas.

Sambutan Tahun Baru


atau bahasa inggerisnya disebut New Year Celebration. budaya kitakah menyambut tahun baru 1 Januari? adat kitakah menyambut tahun baru Kalendar Gregorian? tidak kan. lihat betapa agungnya dunia barat yang mampu mempengaruhi generasi kita dengan budaya mereka.

tapi kenapa pula generasi kita tidak menyambut awal Muharram? beberapa kerat sahaja yang ke masjid menyambut awal Muharram. kenapa hal ini terjadi? sama-sama kita fikir di mana silapnya.

tetapi apa yang aku cuba kaitakan dengan Sambutan Tahun Baru ini adalah pergaulan bebas. apa yang terjadi semasa remaja kita sibuk menyambut tahun baru. lelaki dan perempuan keluar bersama tanpa batasan, tanpa menutup aurat, berpegang tangan, berpeluk-pelukan, malah lebih dasyat sehingga berkucupan. seolah-olah tiada pegangan agama langsung. adakah ibu bapa mereka tak pernah ajar?

dimana tugas seorang ibubapa dalam hal ini? adakah di serahkan kepada ustaz & ustazah di sekolah? siapa lagi yang perlu mendidik anak kita kalau bukan ibubapa.

harimau pun mengajar anak mereka memburu untuk memastikan anak-anak mereka dapat hidup dalam hutan dengan memburu binatang lain. jika tidak di ajar jadilah seperti anak harimau yang dipelihara oleh manusia. apabila diletakkan kembali ke dalam hutan ketika harimau tersebut sudah dewasa. dengan kata lain manusia tersebut sudah berjaya membunuh harimau tersebut. harimau tersebut akan mati kelaparan kerana tidak reti berburu.

Teori


mengikut teori aku lambakan kes pembungan bayi pada baru-baru ini adalah disebabkan oleh pergaulan bebas semasa sambutan tahun baru. cuba kita kira selama 9 bulan 10 hari, tepat pada hari raya puasa baru-baru ini.

ini menjelaskan mengapa kes pembuangan bayi tidak dilaporkan lagi selepas hari raya. ya, mungkin distraction kes Sosilawati. atau mungkin hanya tinggal kes terpencil sahaja.

inilah akibatnya, mengagungkan budaya barat. lelaki dan perempuan keluar lewat malam alasannya menyambut tahun baru. kemudian balik pada lewat pagi. ada yang bermalam. disinilah bermulanya benih-benih insan yang tidak berdosa.

mungkinkah terjadi lagi benih-benih yang tak berdosa pada sambutan kemerdekaan ke-53 baru-baru ini? sama-sama kita tunggu Mei & Jun tahun depan...

Jangan ambil gambar duit nanti duit hilang!

Orang kata jangan amik gambar duet. nanti duit hilang. aku tak pernah dengar kata-kata ini sehingga lah pada petang semalam baru aku terdengar kata-kata ini. kejadian ini berlaku pada petang semalam.

nak di jadikan cerita.

Semalam 8 Syawal 1431 H, rumahku telah dipecah masuk. tinggalkan rumah pada pukul 3 lebih kurang 3 jam. balik je rumah xde tanda² pun umah kena pecah. macam biasa je sehingga la bonda ku perasan yang duitnya telah hilang.

entah macam mane aku terus terlintas difikiran umah kena pecah masuk. ternyata teori aku betul setelah bonda check barang² dalam bilik. aku terus ke bilik yang baru renovate tu sebab teori aku memang bermula dengan bilik tu. sementara bonda tengah check barang² aku pula check bilik tu. ternyata teori aku betul ade kesan pasir di lantai tepat bawah tingkap. kemudian aku check tingkap. memang ade kesan umpil tingkap..

memang ade bukti kesan orang masuk. cuma yang paling ketara dalam masa 3jam pada waktu siang boleh kena pecah.. nak kata umah aku jauh dengan rumah orang lain. tak jugak sebabnya kiri kanan depan belakang rumah aku ade rumah orang lain..

kehilangan adalah 2 bijik hp, duit bernilai RM80, dan juga barang kemas. tak abes semua ambil siket² bengong ke ape.. hp ada bnyak tapi yang amik cuma 2. duit kat empat tu ade RM100++ amik cuma RM80. barang kemas bnyak amik cuma seutas rantai tangan.

nampak sangat mat pit a.k.a mat dadah yang tengah sangap. tapi bersyukur jugak sebab tak licin kena rembat. laptop yang ade depan tv pun tak disentuh.

peliknya sebelum kluar rumah semalam adik laki aku ada mengambil gambar duit tersebut. malam tadi baru dia tunjuk gambar duit tu. terus adik perempuan aku plak cakap patut la ilang sebab ambil gambar duit. betul² RM80 sama macam duit yang hilang. RM50 sekeping, RM10 2 keping, RM1 10 keping.

masuk akal dan menjelaskan kenapa hanya RM80 je duit yang hilang. mungkin kebetulan atau mungkin betul ape yang adik perempuan aku cakap tu betul. bagi anda macam mane? kalau la aku jadi perompak mesti aku sapu habes duit. tak amik siket je.dah la duit tu dok sekali semua RM100++ tapi yang hilang RM80.

selepas dikira memang duit yang dalam gambar tu je yang hilang. amazing.. hairan bin ajaib.

siapa yang boleh bagi penjelasan bagi hal ini?

Kenapa banyak majlis perkahwinan dan pertunangan pada bulan Syawal?

Kenapa banyak majlis perkahwinan dan pertungan pada bukan Syawal?Abes je satu syawal. mula la start kenduri. masjid tunang. rumah terbuka. tak kurang juga yang dah start keja. tapi persoalan hari ini. kenapa ek bulan syawal ni ramai orang kawin, ramai orang bertunang?

Nasib baik orang jarang buat kenduri pada 1 Syawal. eh? jarang ke takde langsung? takpe aku rasa jarang orang buat 1 Syawal. iyelah… nanti nak buat persiapan mane satu raya ke kenduri? ye tak!

masuk raya kedua. dah penuh invitation ke majlis kenduri dan majlis pertunangan. buktinya, bukak saja Facebook lihat friend feed. mesti latest update gambar bertunang, gambar kawin, tak kurang juga gambar raya dan juga gambar g rumah terbuka (open house).

beberapa teori yang aku ada mengenai fenomena yang berlaku di bulan Syawal ini

Sempena Cuti


biasanya orang akan cuti lama pada hari raya sebab nak balik kampung. sekolah pun cuti lama sempena raya. mana taknya… sejak buka sekolah lagi pihak sekolah sibuk dok ganti cuti untuk raya. tak pasal-pasal budak² kena ke sekolah hari sabtu. so, bila dah cuti raya ni peluang la nak buat majlis kenduri. baru meriah ramai yang datang.

Balik Kampung


peluang tdak di lepaskan lagi. sementara orang tengah bercuti. tengah beraya kat kampung inilah peluang untuk buat kenduri. berjumpa sahabat handai di kampung, sedara-mara yang tinggal jauh akan balik kampung beraya. jadi inilah dia masa yang terbaik. bak kata abang bob dalam filem Mat Sempit "inilah dia masa yang sesuai".

Bukan Bulan Puasa


memang la bukan bulan puasa kan bulan Syawal. tapi apa yang aku maksudkan adalah sepanjang bulan puasa mana ade orang buat kenduri kahwin. haaa... aku ade satu lagi isu kenapa orang tak buat kenduri kahwin bulan puasa? apa-apa pun bila dah bulan puasa takde orang kahwin mahupun bertunang maka di tunda ke syawal. oleh sebab itu, ramai lah yang kahwin mahupun bertunang pada bulan Syawal

p/s: aku ada terdengar makruh kahwin bulan puasa. betul ke? correct me

Jadi, bagaimana dengan anda kenapa anda rasa banyak majlis pertunangan pada musim perayaan? terutama Hari Raya Aidilfitri.

Ziarah-menziarahi di Hari Raya termasuk menziarahi Pusara

Hari raya keempat, ziarah kubur dengan kenduri. walaupun kita bergembira di hari mmulia hari raya. jangan dilupa kepada yang telah tiada. pagi tadi ziarah dua pusara datuk belah mak dengan pusara nenek belah mak.

apa yang aku ingin keutarakan pada hari ini ialah mengenai sikap. sikap ziarah menziarahi tu memang sudah bagus. tapi ada segelintir golongan yang kureng sket sikapnya.

ziarah kubur, bagus. tapi ingat apa yang anda bawak ke kubur sila bawak balik kembali. jangan sepahkan persekitaran kubur. bukan anda seorang yang nak menziarah. ada lagi orang lain yang ingin ziarah.

kalau dah bawak surat khabar untuk lapik duduk. sebelum meninggalkan kubur sila ambil kembali ataupun buang dalam tong sampah. bukan biar macam tu je. ditiupkan angin. sampai bersepah2 kawasan kubur. amat tak manis mata memandang. lagi teruk bila bawak makanan ke kubur. lepas tu plastik bekas bungkusan di tinggalkan diatas wakaf. amat kurang ajar perkara itu.

jadi, sapa-sapa yang masih belum ziarah kubur sila berbuat demikian. ingat satu hari nanti kita juga akan meninggalkan dunia ini. sambil ziarah sedekahkan doa dan yassin kepada mereka.

bila kita sudah tiada, tiada apa yang kita harapkan dari orang yang masih hidup. melainkan DOA. jadi latih la anak anda menziarahi kubur sebagai satu pelaburan masa akan datang.

wassalam...

Misteri Kehilangan Sosilawati Terungkai di Morib

Akhirnya pada hari ini misteri kehilangan pengasas produk kecantikan, Nouvelle Visages terungkai berikutan penemuan 4 mayat rentung dipercayai dibunuh sebelum dibakar ditemui di sebuah ladang ternakan di Teluk Gadong berhampiran Tanjung Sepat, Morib malam tadi.

Status penemuan 4 mayat tersebut masih lagi belum disahkan oleh polis. tiada kenyataan rasmi lagi dibuat oleh pihak polis.

tapi aku suka mengaitkan isu ini dengan kehidupan seorang blogger. kenapa? isu kali ini antara blogger dengan wartawan. sejak dari semalam selepas penemuan 4 mayat rentung di sebuah ladang ternakan menjadi topic hangat di twitter. masing-masing ingin melaporkan berita tersebut.

jadi apa bezanya wartawan dengan blogger?

wartawan ada etika kewartawanan yang perlu mereka patuhi. blogger? adakah etika blogger yang perlu dipatuhi? sama-sama kita fikir.

yang penting jangan buat fitnah. fitnah boleh berlaku dengan cara menyebarkan cerita yang tidak di tentukan sah faktanya.

kita lihat kes kehilangan Sosilawati dengan 3 yang lain masingßmasing seorang peguam, pegawai bank, dan pemandu peribadi. sungguh ketara orang yang hilang itu. macam ada satu rahsia besar yang perlu di tutup.

ok berdasarkan kes tersebut kita lihat bagaimana wartawan melaporkan kes tersebut.

Berita Harian Online


tajuk berita : Misteri kehilangan Sosilawati mungkin terjawab hari ini

fakta kes
  1. seorang bergelar Datuk, seorang peguam dan tujuh lelaki yang bekerja di ladang itu telah ditahan untuk membantu siasatan tetapi ia juga tidak dapat disahkan.
  2. wartawan, jurugambar dan krew TV berkejar ke ladang itu sejak tengah malam tadi tetapi tidak dibenarkan masuk ke kawasan ladang oleh pihak polis yang berkawal di luar jalan utama.
  3. pihak forensik dari Bukit Aman akan datang pagi ini (Ahad) untuk menjalankan siasatan

Utusan Malaysia Online


tajuk berita : Sosilawati dibunuh, tujuh ditahan

fakta kes
  1. seorang daripada suspek yang ditahan merupakan peguam bergelar Datuk berusia 40-an yang dinamakan polis sebagai suspek paling dikehendaki dalam kes kehilangan usahawan wanita terbabit bersama tiga yang lain.
  2. hasil soal siasat ke atas suspek, polis mendapat maklumat bahawa kesemua mangsa sudah dibunuh dan dibakar manakala abu mayat mereka dibuang ke dalam laut di Pantai Morib, Selangor.

Kosmo! Online


tajuk berita : Sosilawati Mati dibunuh di Morib

fakta kes
  1. kesemua mereka dibunuh dengan kejam sebelum dibuang dan dibakar di ladang ternakan ayam dekat Tanjung Layang, Morib.
  2. Setakat ini polis sudah menahan enam individu berhubung penemuan mayat-mayat tersebut.
  3. Motif pembunuhan belum dapat dipastikan.
  4. dipercayai didalangi seorang ahli perniagaan bergelar ‘Datuk’ yang dikatakan individu terakhir yang ditemui jutawan kosmetik itu ketika urus niaga tanah dijalankan di Banting, Selangor pada 30 Ogos lalu.
  5. ‘Datuk’ berkenaan yang mempunyai ramai kenalan di kalangan orang kenamaan dipercayai berperanan sebagai broker dalam penjualan tanah bernilai RM4 juta di Pulau Pinang.
  6. ahli perniagaan itu dipercayai mempunyai banyak petunjuk bagi membantu siasatan kes, termasuk mengesan lokasi keempat-empat mangsa disembunyikan.
  7. dia dikatakan pernah terbabit dalam kegiatan penipuan jual beli tanah, dipercayai didalangi sindiket terancang. Malah, beberapa laporan polis pernah dibuat terhadapnya sebelum ini berkaitan urus niaga tanah.
  8. “Difahamkan, ahli perniagaan terbabit mahir ‘menghilangkan’ pelanggannya,”
  9. sebelum ini dua pelanggan dilaporkan hilang selepas mengadakan urus niaga tanah dengannya dan sehingga kini masih belum ditemui, namun lelaki tersebut menafikan semua dakwaan itu.
  10. ahli perniagaan itu sering terlepas daripada tindakan undang-undang kerana mempunyai hubungan istimewa dengan orang kenamaan, selain mahir dalam bidang perundangan.
  11. keluarga Sosilawati masih belum mendapat apa-apa perkembangan berkenaan kehilangan jutawan itu daripada pihak polis.

Bagaimana pula kalau blogger pula yang melaporkan?


sama-sama kita fikir. kita lihat bagaimana satu kes tersebut dilaporkan oleh media yang berlesen menyampaikan berita.

bagaimanakah pula yang akan di tulis oleh blogger picisan? tepuk dada tanyalah keyboard apa yang akan ditaip.

p/s: follow WhiteMerpati di twitter untuk dapatkan Headline berita Online di Malaysia.

Perutusan Hari Raya Eidulfitri bagi tahun 1431 H

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh...

Syukur kita ke hadrat ilahi kerana dengan limpah dan kurnianya bertemu lagi kita pada bulan Syawal yang mulia ini. bersyukur kita ke hadrat illahi kerna dengan setelah sebulan kita menjalani ibadah puasa akhirnya hari ini kita meraikan hari kemenangan bagi umat Islam, Hari Raya Eidulfitri. setelah sebulan kita menahan diri dari lapar dan dahaga serta menjaga pancaindera kita dari malakukan kemaksiatan. mudah-mudahan ibadah puasa kita di terima oleh Allah SWT dan mudah-mudahan puasa kita dapat membentuk diri kita supaya menjadi orang yang bertaqwa.

pada hari ini umat islam seluruh malaysia menyambut hari kemenangan Hari Raya. tapi, dalam kita bergembira, berseronok menyambut kedatangan Syawal. ada golongan yang berduka. ada golongan yang tidak mampumembeli baju raya. ada golongan yang hanya hidup sehelai sepinggan. walaupun aidilfitri disambut dengan serba kekurangan. tapi jadi di sudut hati mereka mengharapkan aidilfitri adalah seperti orang lain.

kita merintih, merungut bila baju raya kita tak sempat siap. tapi ada orang yang tiada baju raya pun. kita merungut bila dapat duit raya sikit. tapi ada orang yang tak dapat duit raya langsung.

kita selalu tidak bersyukur apa yang kita ada. semuanya sebab kita yang mahu memenuhi tuntutan nafsu kita yang tidak pernah puas.

mari kaitankan dan kita fikirkan apa kesan puasa kita selama sebulan. bukankah puasa dapat menundukkan nafsu? tetapi jika bila kita menyambut hari kemenangn berpuasa. seolah-olah puasa kita selama sebulan tidak memberi apa-apa kesan kepada kita.

mari kita sama-sama fikir apa sebabnya. apa yang menyebabkan kita menjadi macam tu. kenapa kita tak mampu untuk untuk menundukkan nafsu kita. adakah kerana puasa kita hanya puasa menahan diri dari lapar dan dahaga semata-mata. sama-sama kita fikir...

di kesempatan ini saya mengambil peluang untuk mengucapkan Selamat Menyambut Hari Lebaran. semoga raya tahun ini memberi seribu makna kepada anda.

kepada para blogger saya ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri. kepada para Twiples saya ucapkan Selamat Hari Raya.

Maafkan salah dan silap saya andai ada yang terasa, andai ada yang terkecil hati dengan saya, saya hanyalah insan kerdil yang menumpang hidup di bumi Allah ini demi mencari kebahagiaan yang hakiki. saya minta maaf zahir & batin.

10 Lagu Nostalgia bila tiba Hari Raya Aidilfitri

Selepas sahaja 15 hari kita berpuasa. radio-radio akan mula menyiarkan lagu-lagu raya untuk tatapan anda. antara lagu-lagu hari raya yang disiarkan. terdapat lagu-lagu apabila kita mendengarnya kita akan mengimbau kenangan lama. kadang-kadang tanpa lagu ini orang kata mood raya tu tak ada. mari kita lihat 10 lagu yang menjadi nostalgia raya.

1. Sudirman — Balik Kampung


lagu ni kalau tengah drive balik kampung ke baru orang kata tu semangat balik kampung berkobar-kobar. kalau driver bas bawak penumpang yang balik kampung pasang lagu ni sure satu bas nyanyi sama.

2. Aishah — Pulanglah


lagu yang mendayu-dayu ini sesuai untuk ibu-ibu, bapa-bapa di kampung yang ditinggalkan oleh anak mereka terkontang-kanteng kat kampung buat kerja kampung untuk mencari sesuap nasi. sebenarnya lagu ini mengisahkan pasangan kekasih yang menunggu kepulangan pasangannya untuk beraya di aidilfitri.

3. Mamat — Ku Pohon Restu Ayah Bonda


lagu ini memang shahdu bila dengar time nak raya. maklum la tah bape banyak dosa kita dengan ibu bapa kita. begitu jugak aku.

duhai bonda duhai ayahanda, ampunilah dosa-dosa ku....

4. Aman Shah — Kepulangan Anakmu


lagu ni baru betul untuk ibu-ibu, bapa-bapa yang sedang menunggu kepulangan anak-anak mereka ke kampung. biasalah dalam kesibukan kerja, anak-anak jarang pulang ke kampung jadi hanya satu-satunya harapan ibu bapa untuk berjumpa dengan anak mereka adalah di hari raya. jadi ambillah cuti untuk berjumpa dengan mereka. sesungguhnya mereka amat merindui anda.

5. P Ramlee — Dendang Perantau


Lagu ini jika dipasang oleh anak-anak perantau samada yang merantau mencari ilmu atau pun yang mencari rezeki. tapi yang paling meninggalkankesan dengan lagu ini adalah kepada mereka yang sedang menuntut ilmu di oversea. memang shahdu. bagi mereka yang merantau jauh ke negeri orang bila dengar lagu ni mesti nak balik kampung. perasaan nak balik kampung mesti membuak-buak bila dengar lagu ini.

6. Sudirman — Dari Jauh Ku Pohon Maaf


hari raya hari untuk kita bermaaf-maafan. jadi bila saja kita dengar lagu ini teringat saudara-mara sanak saudara yang berada jauh. teringat kawan-kawan, rakan-rakan, sahabat handai, bila dengar lagu ini kita kaan teringatkan mereka. teringatkan betapa banyaknya dosa kita dengan mereka. dari jauh ku pohonkan ampun maaf kepada semua yang mana ada terasa atau terguris dengan kata-kata mahupun tindakan aku yang mungkin aku tidak sedar.

7. Ahmad Jais — Selamat Hari Raya


lagu selamat hari raya ini merupakan lagu nostalgia untuk hari raya. sesiapa pun tak kan pernah jemu mendengar lagu ini. bila dengar lagu ini kita tahu bahawa raya dah nak dekat.

8. DJ Dave — Menjelang Hari Raya


lagu ini bila dengar lagi la bertambah mood nak raya. rasa dekat je nak raya walaupun baru 15 hari puasa. lagu ini boleh bagi mood raya kepada anda yang masih tidak mempunyai mood nak raya. bila dengar je lagu ni confirm mau shopping baju raya.

9. Saloma — Selamat Hari Raya


satu lagi lagu nostalgia lagu selamat hari raya yang mana kita tak pernah jemu mendengar lagu ini walaupun dah berkali-kali dengar. orang kata tu lagu wajib hari ray. lagu ini memberi semangat yang berkobar-kobar kat kita untuk raya. bila dengar lagu ini. segala penat untuk membuat persiapan raya hilang macam tu sahaja bila mendengar lagu ini.

10. S Jibeng — Musafir di Aidilfitri


lagu untuk aku. sesungguhnya aku bermusafir di alam maya ini. haha... sebenarnya lagu ini untuk orang-orang yang tak dapat balik beraya di Aidilfitri. mahupun mereka yang tinggal jauh di sabah/sarawak ataupun kepada meraka yang tidak dapat cuti. kena beraya di kota. mau nitis air mata mendengar lagu ini bila mana anda berada di situasi tersebut.

Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin. di hari raya ini bermaaf-maafan lah sesama kita. lupakan kisah lama. kita buka lembaran baru. sesungguhnya Hari Raya adalah hari kemenangan bagi umat islam.

Hari raya tahun ni Khamis ke Jumaat?

Dah lama khabar angin ini tersebaran di muka bumi Malaysia. ramai yang mempercayainya. ada juga yang mengambil langkah precaution kot-kot raya jatuh pada hari Khamis. Keputusan samada raya Khamis atau Jumaat akan di ketahui pada malam ini. Selepas pengumuman di buat. bagi yang tak sabar jom kita tanya Fortune Teller si Semut Putih.

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh…

Bagi menyempurnakan titah perintah Sri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agung, setelah diperkenankan oleh duli-duli yang maha mulia raja-raja. Maka adalah dengan ini saya mengishtiharkan bahawa tarikh hari raya puasa, bagi negeri-negeri seluruh Malaysia telah ditetapkan pada hari Jumaat, 10 haribulan September tahun 2010.

Sekian, Wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh…

Alamak raya hari jumaat ke? tak bestnya kena dengar dua khutbah dalam masa tak sampai 12jam. hukhuk…

Sketsa Semut


Semut Itam : Raya besok ke raya lusa?

Semut Api : Mestilah raya besok... semua dah heboh da cakap raya besok. Aku ade kenal orang kerja istana dorang cakap raya besok. confirm!

Semut Itam : eh?

Semut Api : Iya lah.. semua orang dah siap wat persiapan raya! aku pun dah sap dah. ketupat dah masak. lemang dah masak.

Semut Itam : iskh ko ni.. jangan macam tu. jangan dengar kabar angin.

Semut Api : mana ade kabar angin aku dah sahkan pun dengan kawan aku yang aku kata kerja istana tu.

Semut Itam : jangan percaya spekulasi yang macam tu. aku tahu orang yang sebarkan kabar angin tu sebenarnya tak nak raya hari jumaat. yelah sebab kena dengar khutbah dua kali. dekat2 palak tu jarak masa dia.

Semut Api : ye ke?

Semut Itam : satu lagi orang yang buat spekulasi ni mesti dari golongan peniaga. ye la nak promosikan barangan dorang dorang cakap la raya khamis. pastu ramai orang yang datang berpusu-pusu beli. semua ni taktik orang meniaga. kita je kena pandai kena bijak.

Semut Api : oooowh.. macam tu baru aku tahu!

Bila ada yang baru, yang lama di lupakan

Menjelang je raya. mesti akan kedengaran suara-suara mengeluh. takde duit, tak cukup duit. raya tahun ini duit habis. semuanya pasal duit. walaupun tahun ini kerajaan memberi bonus RM500 dalam bentuk duit kepada kakitangan dan persara kerajaan. ternyata wang tersebut tidak mencukupi.

tapi di manakah wang yang tadi kata tak cukup tu pergi? buat persiapan raya? beli ape?

macam-macam beli ada yang beli kuih raya, kek raya dan ada juga yang mengambil inisiatif untuk membuat sendiri. modalnya adalah ramuan je. dapat jimat duit sikit.

bagi yang tiada masa. sudah menjadi amalan untuk menempah kuih-kuih raya. macam-macam ada semperit, kuih tart, almond london, biskut coklat, kalau nak aku senaraikan kat sini mau kena buat satu entry lagi ni.

tapi ingatkan anda pada kuih bahulu? kuih bangkit? kuih siput? tak teringatkah anda untuk order kuih tersebut. begitulah kata orang, Bila ada yang baru, yang lama dilupakan.

Senarai Kuih Raya Tradisional Melayu yang sering dilupakan.

  1. Bahulu
  2. Batang Buruk
  3. Buah Rotan
  4. Cakar Ayam
  5. Kuih Bangkit
  6. Kuih Karas
  7. Kuih Sepit
  8. Kuih Siput
  9. Putu Kacang
  10. Tempeyek/Rempeyek
jadi apa persiapan raya anda?

p/s : Saya mahu Hotlink Hot Tiket daripada blog.ariff

Kadar pengurangan jumlah makmum berkadar langsung dengan kadar bilangan hari puasa

Ni aku nak tanya pembaca sekalian. pengurangan makmum solat teraweh adakah perkara biasa atau perkara luar biasa? biasa la kan kalau hari pertama puasa. ramai yang ke masjid, ke surau, ke madrasah. pendek kata memang penuh la kan.

tapi cuba pergi malam ni dan compare bilangan jemaah? mesti bilangan jemaah macam biasa. macam hari-hari biasa sebelum tibanya Ramdhan.

jadi saya mau tanya? adakah ini trend atau satu fenomena yang biasa bagi masyrakat kita pada hari ini.

Masih boleh diubah ke?


inilah persoalannya? adakah masih boleh diubah atau dah sampai tahap tak boeh buat ape. sepanjang aku hidup beberapa puluh tahun. dari saat ayanda ku membawa aku ke masjid untuk terweh. sehingga kini, aku dah boleh pergi sendiri pun tak perlu orang bawakkan lagi.

fenomenanya masih sama. adakah orang melayu kita tak kan pernah berubah. ataupun orang melayu kita lebih tepat jika digunakan orang islam tak boleh nak merubah situasi ini.

Sekian, ada mata pandang. ada telinga dengar. ada otak? Fikirlah sendiri.

Jangan engkau kahwini wanita yang enam dari Imam Al-Ghazali

Sekadar perkongsian mengenai kata-kata Iman Al-Ghazali. kita kaji, kita fikir apa maksud tersirat di sebalik tersurat? pertama kita lihat maksud-maksud istilah bahasa Arab itu kepada istilah yang kita faham.

Iman Al-Ghazali pernah berkata

Jangan engkau kahwini wanita yang enam iaitu wanita yang Ananah, yang Mananah, dan yang Hananah, dan jangan engkau kahwini yang Hadaqah, yang Baraqah dan yang Syadaqah.

Wanita Ananah


Wanita yang banyak mengeluh dan mengadu dan tiap saat memperalatkan sakit atau berpura-pura sakit.

Wanita Mananah


Wanita yang suka mengungkit-ngungkit terhadap suaminya. Wanita ini sering menyatakan seperti ini: "Aku membuat itu keranamu".

Wanita Hananah


Wanita yang menyatakan kasih sayangnya kepada suaminya yang lain, yang dikahwininya sebelum ini atau kepada anaknya dari suami yang lain.

Wanita Hadaqah


Wanita yang melemparkan pandangan dan matanya pada tiap sesuatu, lalu menyatakan keinginannya untuk memiliki barang itu dan memaksa suaminya untuk membelinya.

Wanita Baraqah


Mepunyai dua makna iaitu:
  1. Wanita yang sepanjang hari mengilatkan dan menghias mukanya.
  2. Wanita yang marah ketika makan dan tidak mahu makan kecuali sendirian dan diasingkannya bahagiannya.

Wanita Syadaqah


Wanita yang banyak bercakap perkara yang lagha dan lagi membisingkan.

* * * * *

mengenai kata-kata tersebut. apakah yang kita faham dari kata-kata tersebut? "wahai lelaki jangan la engkau menikah dengan wanita yang mempunyai sifat tersebut"

masyaAllah ramai la wanita yang menjadi andartu macam tu. tetapi jika dilihat dari perspektif yang lain yang tersirat disebalik tersurat adalah pesanan ini adalah ditujukan untuk kaum wanita. bukan untuk kaum lelaki.

"Jangan engkau nikahi wanita yang enam". maksud lainnya, "Wahai wanita jauhi engkau dari enam sifat". masih masuk akal ataupun tidak?

jadi, bagi memelihara perhubungan antara suami dan isteri maka wanita haruslah menjauhi 6 perkara atau sifat tersebut. sesungguhnya sifat tersebut merupakan punca keretakan rumah tangga.

jika ada dikalangan anda yang mempunyai sifat berikut. berubahlah supaya kebahagiaan itu milik anda.

Berbaloikah anda berblog untuk Duit?

Dulu kecoh ramai blogger buat entri buat blog boleh dapat duit. maka, secara automatiknya ramai orang meceburkan diri dalam arena menulis blog.

sampai la sekarang. kewujdan blog macam cendawan tumbuh selepas hujan. berapa banyak blog yang aku dah jumpa. pelbagai jenis ragam, pelbagai jenis macam. yang lagi hebat dulu ada team Nuffnang. di mana team ini akan klik iklan sesama ahli. cara terbaik untuk dapatkan duit! tapi ingat ye, Nuffnang akan penalize sesiapa sahaja yang melakukan fraud clik.

bagi yang berblog untuk duit ini persoalan untuk anda? berbaloikah anda buat blog untuk dapatkan duit?

pertama kita lihat modal, kemudian kita lihat pulangan.

ok, untuk menulis blog, anda menggunakan elektrik, untuk pasang laptop/komputer. kena ada internet, modalnya adalah bil letrik, bil air ngan bil internet. masa anda, untuk setup blog, edit template, karang entrydan sebagainya. modal kedua adalah masa anda.

kita ambil yang simple je dulu. cukup dua modal dahulu, duit dan masa.

pulangan? berapa yang anda dapat? bnyak jugak yang aku baca kat blog-blog yang menulis dah lama guna Nuffnang tapi income tak naik² pn. macam mane nak cash out?

katakan anda dapat cash out selepas 3 bulan, tu pun ngam² RM50. jadi pulangan anda adalah RM50 3 bulan. katakan pulak modal kita amik internet yang paling cikai je, tak masuk bil letrik lagi. broadband RM68 sebulan, 3 bulan RM 204. ok banding la sendiri rugi atau untung. berbaloi atau tak?

jadi tukalah perspektif anda mengenai tulis blog untuk mendapatkan duit.

untuk berjaya kena letakkan target yang tinggi bersama strateg-strategi yang berkesan. entri ini bukan nak meng'kondem' blogger. tapi sebagai mengingatkan anda yang meletakkan matlamat duit sebagai hala tujunya.

anda haruslah bekerja keras. belajar dari orang-orang yang sudah berjaya. ingat sebelum membuat blog tanya diri anda samada boleh tak anda menulis blog untuk 2,3 tahun lagi akan datang? blog bukan sehari dua, sebulan dua.

Razman Zakri | Bukti Penyebaran Gambar Paderi dari Sabah

Akhirnya aku dah mendapat bukti yang mengaitkan penyebaran gambar dan menyatakan bahawa paderi melayu dari Singapura yang aktif di Seremban baru tiba dia sini.

gambar tersebut telah disalah guna oleh pihak yang tak bertanggungjawab menyebarkan cerita palsu ini. Rentetan dari entry aku yang bertajuk Razman Zakri Bukan Benjamin Stephen berikutan ramai yang mengaitkan Benjamin Stephen adalah Razman Zakri.

malah paderi yang dikatakan paderi melayu itu pun bukan bernama Razman Zakri.

sebenarnya gambar yang disebarkan itu memang gambar dua orang paderi. tetapi bukan paderi melayu. jika kita lihat balik gambar yang disebarkan itu, berdiri di sebelah kiri adalah paderi dari Indonesia dan paderi yang berdiri di sebelah kiri adalah paderi dari sabah, dari suku Kadazan-Dusun.

tiada seorang pun orang melayu. jika dilihat pada gambar latar gambar tersebut jelas kelihatan orang berkulit hitam dan putih, bukannya orang melayu seperti mana yang didakwa 1900 orang. jumlah yang tak logik.

Penjelasan dari Fr. Valentine Gompok


Gambar pertama sebelah kiri adalah Reve. Paulus Toni Tantiono OFM Capuchin berasal dari Pontianak Kalimantan Barat. dan sedang mengajar Kitab Suci di Seminari Tinggi Permatang Siantar Sumatera Utara Indonesia

manakala yang di belakangnya (kanan) ialah Rev Fr. Nicholas Stephen berasal dari Penampang Sabah dan sedang bertugas di Paroki St. John Tuaran Sabah sebagai Paderi Paroki.

Fr. Paulus adalah dari suku Chinese manakala Fr. Nicholas adalah dari Suku Kadazan-Dusun. bukan melayu apatah lagi sebagai Islam. mereka adalah Paderi Kristian Katolik 100%

Bukti-bukti gambar dari Facebook


사이먼 Simon's Photos - STOP IT! [Photo 1 of 6]
사이먼 Simon's Photos - STOP IT! [Photo 2 of 6]
사이먼 Simon's Photos - STOP IT! [Photo 3 of 6]
사이먼 Simon's Photos - STOP IT! [Photo 4 of 6]
사이먼 Simon's Photos - STOP IT! [Photo 5 of 6]
사이먼 Simon's Photos - STOP IT! [Photo 6 of 6]

kredit : 사이먼 Simon

Razman Zakri Bukan Benjamin Stephen

Ramai yang salah anggap dengan menyatakan Razman Zakri adalah Benjamin Stephen. tidak benar sama sekali. persamaan pada kedua-dua nama ini dikatakan merupakan paderi melayu.

Siapakah Benjamin Stephen?


isu Benjamin Stephen sudah lama kira-kira pada tahun 2006. Benjamin Stephen yang murtad dari islam dan telah menyampaikan ceramah yang menghina rasulullah SAW tanpa dalil yang sahih. aku ade post link ceramah Benjamin Stephen pada entry yang lepas yang bertajuk Siapa Razman Zakri? Paderi Melayu

manakala isu Razman Zakri adalah baru dan tersebar luas melalui email dan juga melalui laman web sosial seperti Facebook, Blog dan banyak lagi. jika anda pernah baca ini ayatnya.

Subject: FW: PADERI MELAYUPLEASE FORWARD THIS MESSAGE TO OTHER MUSLIMS..

SEKARANG KRISTIAN SEDANG AKTIF DI SEREMBAN 1900 ORANG PADERI MELAYU YANG BARU TIBA DARI SINGAPURA BERADA DI SINI SEKARANG. MEREKA MENGGUNAKAN SIHIR.
BERHATI- HATI DENGAN AIR MINERAL JENAMA:-
  1. AL -BARAMKAH
  2. AL-MANSORI
  3. AL-BISTARIA
P/S : SAMA ADA DIPEROLEHI SECARA PERCUMA ATAU DIJUAL MURAH SEMUA AIR-AIR INI TELAH DICAMPUR DENGAN 'HOLY WATER' TOLONG SEBARKAN MESSAGE INI KEPADA SEMUA UMAT ISLAM/SAHABAT/SAHABIAH & DLL. SESUNGGUHNYA KITA TAK TERMAMPU MEMEGANG SENJATA UNTUK MENEGAKKAN AGAMA ISLAM, AKAN TAPI KITA BOLEH LAKUKAN DENGAN SEND MESSAGE NIE .. SEMOGA JASA BAIK INI DIRAHMATI OLEH ALLAH SWT ..
sumber asal: tidak diketahui

dengan sekeping gambar yang diattachkan bersama, iaitu gambar dua orang lelaki yang memakai baju bewarna putih. aku pun tak tahu yang mana satu Razman Zakri.

berdasarkan pemerhatian aku Razman Zakri Berada disebelah kiri berdasarkan lelaki di sebelah kiri gambar mempunyai iras cina. sekali pandang macam Benjamin Stephen atau lebih dikenali sebagai Benjamin Celaka. tapi tak bermaksud Razman Zakri adalah benjamin Stephen.

sehinggakan ada satu page fan Facebook dibuat, Kami benci paderi melayu Razman Zakri. dahsyat terus benci, ini semangat yang perlu kita ada.

tetapi, setelah beberapa penyelidikan dibuat. aku rasa artikel itu adalah palsu.

tiada bukti yang tepat. hanya gambar. tiada artikel yang menyokongnya. hanya artikel pendek yang menyuruh pembacanya menyebarkannya.

beberapa komen di Facebook Fan's

Wan Ahmad Nabil ohh berita tentang PADERI MELAYU ? ITU SEMUA PALSU ! DIA BUKAN MELAYU !

DIA KADAZAN ! janganlah nak cakap bukan bukan tentang dia. salah seorang
dari kawan dia sangat rapat dengan dia kecewa dengan perbuatan segelintir pihak ini. cukup lah....

dia bukan islam lah. kawan saya kenal dia sejak remaja lagi. dia orang kadazan. lihat link di atas. nak berjaga-jaga tu bagus. tapi jangan sampai membenci. itu bukan sifat kita sebagai orang islam.

Zeti Ramli and nama dia bukan razman zakri...

사이먼 Simon To Admin
Siapa kah Razman Zakri? dan apakah perkara asas untuk anda wujudkan page ini dengan menggunakan sendiri nama " Razman Zakri'? Perkara asas yang anda perlu tahu dalam issue ini ialah terdapat DUA VERSI penyebaran mesej issue "PADERI ...MELAYU DR SINGAPORE". Yang pertama "VERSI 2007" dimana kandungan mesej hampir sama dengan VERSI PADERI MELAYU DARI SINGAPORE 2010. Dalam VERSI 2007 - dinyatakan CUMA 19 ORANG Paderi Melayu. LOKASI N9. TIADA NAMA RAZMAN ZAKRI DAN TIADA GAMBAR PADERI SBG RUJUKAN. Aktiiti paderi, jenama air mineral masih lagi sama dalam kedua-dua VERSI.

Manakala dalam VERSI OGOS 2010 - di sebut pula 1900 PADERI MELAYU DARI SINGAPORE. Jumlah yang luar biasa bukan?? Selain itu disertakan GAMBAR sebagai rujukan. Nama RAZMAN ZAKRI muncul dalam VERSI OGOS 2010 dan ianya dirujuk terus kepada dua orang paderi dalam gambar tersebut.

Yang pasti, gelaran RAZMAN ZAKRI yang diberikan kepada DUA ORANG PADERI dalam gambar tersebut bakal mendatangkan bahaya secara langsung kepada Paderi ini. Harus anda ingat, dua orang paderi tersebut bukan dari Singapore dan bukan orang Melayu.

Semua issue juga saya bincangkan di page discussion beserta bukti.

Regard
simon

Bukti yang saya sertakan adalah berdasarkan reasearch, komen Famili Fr Nick, Komen Warga Lahad Datu dan KK yang mengenali Beliau, Komen Paderi dari Tuaran.

Sumber: Facebook

kalaulah perkara ini betul bermakna dosa penyebaran fitnah berganda dari orang pertama menyebarkan hingga orang yang terakhir. bertaubatlah!

UPDATE:
Razman Zakri | Bukti Penyebaran Gambar Paderi dari Sabah