Moderate atau tak komen blog?

Kebanyakkan blog yang aku komen mesti di moderate komennya. tak kurang juga yang tidak sedar bahawa komen mereka ade word verification yang mane menyusahkan orang nak komen.

jadi aku nak tanya kepada mereka yang membuat moderate komen, kenapa nak moderate komen?

sebenarnya takde masalah pun nak moderate komen atau tak? cuma nak berkongsi satu ilmu je mungkin anda tidak tahu.

jika alasan anda moderate komen sebab nak tahu jika ada orang komen. tapi sebenarnya anda tetap boleh mendapat notification bila ada komen baru walaupun tak moderate komen. menurut Blogger, mereka telah pun enable komen notification by default pada 22 November yang lalu.

maksudnya jika anda membuat blog anda pada sebelum 22 November, anda perlu enable komen notification sendiri. caranya?

Cara Enable Komen Notification


caranya amat mudah. Dashboard → Settings → Comments. scroll ke bawah sampai jumpa Comment Notification Email. masukkan email anda dalam kotak tersebut dan 'Save Settings'



hanya scroll ke bawah lagi tempat yang anda masukkan ke email untuk comment moderation :)

footer note: apa alasan anda untuk moderate komen?

Sebelum ini: Dari Blog Meluaskan jajahan ke Twitter dan juga Facebook

Tiada respon untuk "Moderate atau tak komen blog?"

Post a Comment