Aku suka komen blog orang tapi…

Lagi entry mengenai dunia blog atau lebih popular di panggil 'blogging'. isu kali ini dah lama diperkatakan oleh orang lain. cuma kali ini aku ingin ingatkan kembali kepada mereka yang melakukan kesalahan perkara ini.

perkara apa tu? WORD VERIFICATION. aku cukup malas kalau dah penat taip komen pastu nak kena taip huruf yang ntah pape tu.

Kenapa?


ye la… huruf yang dipapar tu bukan senang nak dibaca. kadang-kadang sampai teleng kepala nak baca. kalau salah? hangin beb. so nasihat aku disable benda tu. percayalah takde efek kat blog pun. SPAM? rata-rata aku tengok yang enable comment verification komennya di moderate. takperlu risau pasal SPAM.

lagipun blogger dah ade SPAM filter. tak caya buka Dashboar Blogger pergi kat Comments sebelah tab Published ada tab Spam.

Opss lupa. kebiasaannya yang ada word verification ini adalah blogger baru dimana word verification ini adalah enable by default. kita kena disable sendiri :) so jangan nak marah-marah dahulu. mungkin tuan punya blog tak sedar sebab bila tuan blog komen takde word verification. tapi bila orang lain komen akan ada benda alah tu.

Pengarang blog tidak akan melihat pengesahan perkataan untuk ulasan.

Macam mana nak disable Word Verification?


Dashboard → Settings → Comments. scroll ke bawah sampai jumpa Show word verification for comments? pilih 'No'.

kalau tak jumpa tengok gambar di bawah ini.


jika anda menggunakan versi bahasa melayu. pergi ke Papan Pemuka → Tetapan → Ulasan. scroll ke bawah sampai jumpa Papar pengesahan perkataan untuk ulasan? pilih 'Tidak'

seperti gambar dibawah ini.


diharap blogger baru take note.

24 comments:

  1. aku pon bebel jugak dlm hati pasal mende nih..tp tak tau lak akunya pon mcm tuh..haha..tankiu

    ReplyDelete
  2. @Yellow LEOpard: aku pun marah jugak orang yang wat word verification. tapi lepas aku check rupanya. bila kita buat blog baru automatik blog akan di set ke show word verifications.

    :)

    ReplyDelete
  3. @Adam


    salam adam....maya sini, fikir nk komen kat section komen tp maya ada mslh nk post komen kalau section box mcm adam punya...so maya komen kat reply komen ni...soli lo...


    maya plg tk suka kat kat komen tu kena ada word verification....mls nk isi...hehehe

    ReplyDelete
  4. bagus2...haha...kalaulah semua orang buat entry macam ni...tersebar ilmu dah ni...hehe...

    ReplyDelete
  5. @Admin: masalah macam mane tu kalau komen yang macam kat bawah ni?

    kalau macam tu nanti saya letak dua jenis komen pulak satu yang macam kat bawah ni. satu lagi yg open new window tu.

    :D

    ReplyDelete
  6. @Pendekar Berkuda: berkongsi ilmu. kadang-kadang mereka tak tahu pasal benda ni. orang kata masih baru. tengah mencuba-cuba lagi.

    ReplyDelete
  7. stuju,kdg2 bila kene wat word verification ni ase cm mls nye nk komen kan..

    ReplyDelete
  8. @chentamiera: hehehe...betul tu sokong!

    sangat rasa malas.

    ReplyDelete
  9. hehehe
    dulu2 pun aku tak tahu weih
    sampai ada 2-3 orang bising
    aku suruh ajar
    nasib diorang xkedekut ilmu
    diorang ajar dan sekarang dah tak ada
    bagus entry nih

    P/S : Followers Blog Tu Banyak! Komen Beratus - Ratus! Tapi Apa Yang Hebatnya Blog Tu?

    ReplyDelete
  10. lupa plak..thanks sudi follow blog ku yg meraban tu yer
    thanks

    ReplyDelete
  11. tq for reminding.Dah disable dah.So komen lagi next time ye.

    ReplyDelete
  12. @hans: ini pun kalau ada yang moderate komen lagi aku terus bagi lin kentri ini :)

    anyway sama-sama :D

    ReplyDelete
  13. stuju sgt,..kadang nk komen terbantut klo ada word verification tuh,..huhu,..dah siap komen trus pdam blik,,hahahah

    ReplyDelete
  14. @Mar: ni lagi kejam. dah komen siap padam balik tu...

    hahhaaha. kalau aku just tak jadi je send.

    ReplyDelete
  15. semat bro.. saling nasihatkan blogger baru yer

    ReplyDelete
  16. @ohujan: insyaAllah bro. mana yang tak betul di tegur.. kemusian atas org yg ditegur gak nak ikut ke tak...

    ReplyDelete
  17. hahahaha... stuju sgt2...

    Asrol Mania sediakan ruang Blog Exchange
    Jom Sertai Saya Sayang Blog Saya
    Korang boleh promote blog banner dan 1 entri korang
    Mudah untuk dapat trafik

    ReplyDelete
  18. taw xpe.. aku pon tak suka word verification tu.. dah tua daaaa. tak paham + npk word nyeee. huhu

    ReplyDelete
  19. hehe,sy xkisah kalau ade word verification pon...

    ReplyDelete
  20. aku pun tak berapa sukane word veification ne. . tapi sedar tak sedar rupanya aku punya blog pun default juga belum kena ubah
    btw. . thanks atas nasihat anda kepada blogger beginers macam saya, , di harapkan anda boleh berikan support kepa noob mcm sy ne hehe. . entry yang menarik . .

    ReplyDelete
  21. nak tanye, mcmane pulak kalau kite dah log in facebook, dahtu keluar VERIFY YOUR ACCOUNT. dia mintak kite letak no.telefon dan fb tu ckap akan hantar code untuk verify account. tapi tunggu punya tunggu tadek pun fb tu hantar code kat phone kite. eh nak naik gila aku dibuatnye.

    ReplyDelete