Ilmu jadi bekalan | Kedekut ilmu

Kali pertama memang menggerunkan. gementar takut semua perasaan datang dalam satu pakej. semuanya adalah sebab kita tidak mempunyai pengetahuan ke atas nya. tidak kira dalam apa pun yang kita lakukan, masa kecik-kecik dulu ketika pertama kali masuk sekolah. macam-macam perkara yang bermain difikiran kita. perasaan pada ketika itu bercampur baur. gementar, takut, teruja semuanya tak dapat kita tafsirkan. macam-macam yang bermain difikiran ini. tapi selepas melalui hari pertama sekolah semua bagaikan macam tak pernah berlaku. semua perasaan tersebut lenyap sama sekali..

Ilmu, kalau nak bercakap pasal ilmu ini memang tak habis. ayat Al-Quran yang pertama turun adalah berkaitan dengan ilmu. bacalah. ilmu itu penting.

dulu aku tak tahu betapa pentingnya ilmu. sekarang baru aku sedar bahawa dengan ilmu sahaja lah dapat meninggikan martabat kita. tapi kadang-kadang aku rasa sistem pelajaran di negara ini perlu dikaji semula. aku ingat zaman aku belajar dulu memang exam oriented. hanya belajar untuk score final exam. abes exam semua ke laut. sekarang mula lah nak bukak buku balik. lagi teruk kena study semula dari A sampai Z. bukan buka sekadar 'refresh' memory.

kedekut ilmu. ni pun satu hal jugak.. baru sekarang aku sedar bahawa ilmu ini macam makanan jugak. tak boleh kedekut. kalau kita makan sorang mesti kembung perut. jadi kena berkongsi. kita tak rugi pun kalau berkongsi ilmu.

berdasarkan dari pengalaman sendiri yang lepas-lepas macam tu lah.. dulu aku rasa takut nak ajar orang. takut orang lain lagi pandai dari aku. takut orang lain dapat score tinggi dalam exam. aku silap. aku lupa bahawa dalam menuntut ilmu itu ada keberkatan. berkat ilmu itu adalah dengan kita mengajarkan ilmu yang kita ada pada orang lain. kalau kita berkongsi atau mengajarkan ilmu kita kepada orang lain sebenarnya kita tak pernah rugi pun. ilmu kita tak akan habis pun.

aku lupa ilmu itu sangat luas. tak habis kalau nak pelajari semuanya. kalau diibaratkan ilmu itu adalah air ilmu selautan ilmu milik Allah hanya setitik milik kita. semakin dalam diselami, semakin kecil rasanya diri ini. tapi biasalah manusia ini insan yang alpa yang selalu lupa.

baru-baru ini aku di motivasikan oleh share holder baru di tempat aku kerja dari China, Mr. Alex. aku kagum aku sedar, betapa hebatnya orang bukan islam berfikir. ketika bersembang dengannya dia menceritakan bagaimana kisah hidupnya dari seorang yang susah sehingga dia berjaya. falsafah hidup dirinya yang boleh aku ambil jadi panduan.

dia kata jangan takut untuk mengajar orang lain. kalau dia ajar sesuatu ilmu pada orang lain dia tak rugi pun. dia masih ada banyak lagi benda yang dia boleh belajar. orang yang kita ajar takkan boleh tandingi kita. tetapi mereka boleh melepasi kita sekiranya kita berhenti belajar.

jika difikirkan betul lah. banyak lagi perkara yang boleh kita pelajari. jika kita mengajar satu ilmu. kita boleh belajar dua lagi ilmu. bermakna kita dah ada 3 ilmu. satu telah kita kongsi, ajarkan pada orang lain. begitulah seterusnya. maksudnya jika kita ajar. kita takkan pernah sama atau rendah dari orang yang kita ajarkan. lagi bagus jika kita saling ajar mengajar. kita ajar satu ilmu, kemudian kita belajar satu ilmu.

harap-harap boleh faham lah.. kalau tak faham. point dia adalah jangan kedekut ilmu. takkan habis pun ilmu. sama macam kita makan kalau kita berkongsi makanan pun jadi lebih sedap.

Kembali Menulis

Terasa janggal bila mula menulis kembali di ruangan ini. tapi aku rasa tak sangat tak senang duduk bila tidak menulis. bila dah kembali menulis, aku harap kali ini akan sentiasa istiqamah dalam menulis. takda dah holiday break or busy.

sebenarnya sibuk bukan alasan, tuhan dah bagi masa untuk kita selama 24 jam sehari. 7 hari seminggu. yang membezakan kita adalah bagaimana kita menfaatkan masa 24 jam sehari yang tuhan bagi kepada kita. nampak macam banyak, sehari 24 jam. tapi sebenarnya kejap je, itu pun kalau kita gunakan dengan sebaiknya.

kali ini agak lama aku tidak menjenguk warkah cyber ini. mungkin kerana nakhodanya masih lagi tidak dapat menentukan nombor mana datang dulu antara 9 dengan 5. susunan nombor 1 2 3 menjadi 3 1 2. dan juga matematik mudah 2 + 3 menjadi 6.

malam ini aku tahu. aku sedar mengapa setahun tidak ku jenguk warkah ini. aku bina warkah ini dengan satu niat. satu tujuan. mungkin bila aku jauh dengan niat sebenar aku, maka jari-jemari kecilku tidak lagi lincah menari di atas keyboard ini. yang pasti ianya deangan sendirinya menari lincah bila aku berada di jalan yang sepatutnya..

sebenarnya, kalau nak quick reply daripada aku follow twitter penulis blog ni @MusafirCyber atau akaun twitter blog ini @CoretanCyber untuk notify blog post terbaru. tapi maaf buat masa sekarang mungkin takde post terbaru. next time insyaAllah..

follow lah akuan twitter aku.. kadang-kadang twitter lagi cepat update dari blog. interaction pun cepat. twitterkan micro-blog.

Mencari Perbezaan atau Persamaan

Dulu masa zaman-zaman mengorat dulu, pasti akan pernah dengar ayat-ayat ini. " awak suka makan apa? " tanya si lelaki, dan jawab si perempuan. " saya suka makan nasi lemak.. awak? " maka jawap si lelaki dengan bersemangat " yeke? saya pun awak. saya pun suka makann nasi lemak. sama lah kita awak. ade jodoh ni kita sebab makanan kegemaran kita sama ".

maka jawapan aku... "hahaha...." sempitnya pemikiran mereka. termasuk aku zaman jahiliah dulu.

fikir-fikir balik kenapa boleh ada pemikiran macam tu? sungguh tak berkembang minda. aku pernah tanya kawan aku, kenapa ye masa mula-mula bercinta kita selalu tanya macam-macam kat pasangan kita lepas tu compare dengan kita. makanan kegemaran, warna kesukaan, rancangan favourite dan sebagainya...

jawapan dia simple. baru serasi kalau cari yang ade persamaan. tapi kalau yang takde persamaan pula, macam mane? alaa.. jawapan yang sebenarnya aku tau dah. senang nak sembang kalau banyak persamaan. orang kata kalau nak sembang tu layan lah. takde la satu pihak je yang syok cakap, satu lagi iyekan aje. at least ade feedback yang menggalakkan jika banyak persamaan.

dari segi perbezaan pula. sorang penyabar, sorang pemarah. bukan kah itu melengkapkan. kalo seorang pasif, seorang aktif. bukan lagi bahagia rumahtangga? Sir Isaac Newton dalam hukumnya yang ketiga menyatakan F = – F. jika digunapakai dalam konsep ini maka untuk menjadikan sistem itu dalam keseimbangan perlu ada daya/kuasa yang bertentangan. contohnya positif dan negatif. begitu juga rumahtangga perlu ada element yang bertentangan. baru rumah tangga berada dalam keseimbangan. baru bahagia. okay, mungkin bahasa aku tinggi sangat. sapa yang tak faham sila abaikan, baca perenggan yang seterusnya.

jadi kembali kepada persoalan asal kita. mana yang kita akan pilih? mencari perbezaan atau persamaan? ingat pilihan di tangan kita. gunakan kelebihan akal yang kita ada. jangan sia-siakannya.

jadi konklusi kita pada hari ini ialah:-

Persamaan itu membina keserasian, Perbezaan itu melengkapkan

persamaan membina keserasian bersama, kebanyakkan masa dapat dihabiskan bersama. bila banyak masa dihabiskan bersama makin terjalin ikatan hidup bersama, semakin lama semakin kukuh.

perbezaan pula, saling lengkap melengkapi antara satu sama lain. untuk manjalani hidup yang lebih sempurna maka dengan saling melengkapi antara satu sama lain.

Kisah Mesin ATM vs CDM

Petang tadi masa balik keja singgah bank kejap nak bank-in duet. silap aku masa tu aku tak fikir time tu ramai orang yang macam aku jugak. time balik keja baru ada masa nak g bank. maka, PADAN MUKA aku... ramai orang kat bank tu.

walaupun nak bank-in duet pakai mesin je. sepatutnya kehadiran aku kat bank itu mesti la kejap je kan. setinggi mana teknologi, secanggih mana pun ciptaan manusia. aku tetap stuck dalam kesesasakan orang yang beratur untuk menggunakan cash deposite machine. itu tak cite lagi pasal dok tunggu duet tak masuk-masuk dalam CDM, asyik reject je. walhal, kadang-kadang tu baru je withdraw dari mesin sebelah nak masukkan balik dalam mesin CDM tak mau terima. demand betul!

tetapi melalui pemerhatian aku. kebanyakkan mesin yang suka rejek duet ni mesin model lama je. sebab ada sekali tu aku nak bank-in duet. tinggal sekeping je lagi dia tak mau terima. tu pun dah banyak kali try. dari kali pertama reject berpuluh-puluh keping akhirnya mesin tu makan siket-siket, last-last tinggal sekeping je. nasib baik aku menggunakan kepintaran aku ni kat tempat yang betul. maka dengan tak semena aku pun cancel. tuka mesin lain yang kebetulan kosong pada masa tu. dan keputusannya sungguh mengejutkan seluruh penduduk dunia, sekali harung je suma dia telan.

aku pun mula tertanya-tanya. apa beza 2 mesin tu. satu high taste, satu lagi pelahap, semua dia telan. padahal mesin tu ada label nama bank yang sama je. lama aku dok tenung mesin-mesin tu akhirnya aku perasan walaupun sama tapi tak serupa. mungkin adik beradik sebapa lain mak kot. yang pelahap tu nampak high tech sket. so aku buat konklusi, mesin baru ni lebih baik dari mesin model lama.

so, pengurus bank. sila take note. buang je mesin lama. ganti yang baru. tension aku nak menunggu.

jadi, di saat aku menunggu untuk entah bila sampai giliran aku ni untuk guna mesin tu mula lah aku melihat sekeliling, melihat telatah manusia di kala boring beratur menunggu turn. geli hati aku, tak perlu aku cite kat sini. sesiapa yang pernah berada dalam situasi aku tadi mesti sependapat dengan aku.

yang jadi persoalan aku tadi. kenapa hanya mesin CDM je orang beratur panjang? kenapa kat mesin ATM takde orang? kenapa bilangan mesin ATM lagi banyak dari CDM? dan kenapa mesin CDM jadi mesin minoriti? kenapa? kenapaaaaa?

kadang tu aku bayangkan mesin ATM boleh nak deposit duet. so, kira mesin ni lagi high-tech la. boleh deposit ngan withdraw. baru lah awesome! tak perlu lah aku beratur panjang sampai macam ini.

jadi untuk menjawab soalan-soalan aku sendiri tadi aku biarkan kotak-kotak fikiran aku menjalankan tugas-tugas mereka dengan soalan-soalan yang aku ajukan tadi.

konklusi para juri


pertama, rakyat Malaysia kini semuanya berhutang. takde sorang pun yang tak berhutang. cuma membezakannya. siket dengan banyak je. bukti jelas depan mata. semua orang berpusu-pusu beratur kat CDM. kat ATM takde orang. padahal ATM bagi duet (tapi rami yang tak nak sebab tak beratur kat situ) tapi CDM amik duet (ramai suka beratur kat situ).

kedua, kalau diteruskan begini. pendek kata ekonomi negara kita takkan menjadi lebih baik. kadar inflasi akan meningkat. nilai wang akan menyusut. akhir sekali inquiry balance dalam ATM hanya sekadar nombor. tak membawa maksud apa-apa pun. percaya atau tak balance yang kita tengok kat mesin ATM tu. sebenarnya, takde pun duet kita dlam bank tu. ibarat nombor tu sekadar 'figure' je.

akhir sekali, istilah 'kaya' takkan ade dalam hidup kita kalau kita selalu beratur di CDM banyak dari beratur di ATM.

sekian, fikir-fikirkan lah. siapa yang menyebabkan kita 'terpaksa' berhutang.

Facebook, just a things for women

Setuju atau tidak...? malas aku nak hurai panjang-panjang. yang aku nak, cuba luaskan pandangan, tengok lihat dengan pandangan 'big picture' bukan dengan pandangan dari katak dibawah tempurung. aku tak tahu kenapa tapi betul, ade kebenarannya.

mari kita lihat hujah-hujahnya. pertama, sekarang cuba check feed kat home Facebook masing-masing. siapa yang baru sahaja update status facebook mereka? jangan kata anda pulak yang baru je hapdate status. jadi, majoriti yang baru saja update status mereka adalah kaum wanita. jadi... apa konklusi anda?

sebenarnya bukan salah mereka. tapi itu adalah fitrah mereka sebagai seorang wanita untuk meluahkan apa yang terbuku di dalam hati. sekarang kan zaman maju berteknologi tinggi. kalau dulu bila perempuan ada masalah mereka akan cerita kat sahabat baik mereka. sebenarnya bukan masalah je. semua benda mesti diceritakan. tapi bila zaman dah maju dan moden. facebook jadi pengganti. terima kasih facebook kerana memudahkan perhubungan.

kedua, ada juga yang kata "aku punya feed laki je yang update status". jangan risau kerana anda tergolong dalam kategori manusia yang anti-perempuan. kekeke. possibly ghey... mungkin. tapi agak mustahil. kebarangkalian untuk mendapat jawapan lelaki adalah 5%. jadi 95% adalah perempuan.

sebenarnya bukan salah lelaki jugak. mari kita lihat perbezaan lelaki dan wanita update status. seorang perempuan yang tepek gambar profile yang cun abes kat fb, tulis status. "sakit perut yang amat sangat". agak-agak berapa likes dan berapa komen jika nak dibandingkan dengan seorang lelaki yang menulis status yang sama?

mestilah si perempuan ini akan mendapat  200+ likes, 200+ komen berbanding lelaki tadi aku 2 orang je likes, 2 orang je komen. tu pun komen yang berbunyi macam ini, "tulah asyik makan duit haram je.." satu lagi "g berak la woiii". bertuah si perempuan bila tulis kat facebook macam tu ramai yang komen tanya kenapa, ada yang suruh makan ubat, bagi kata-kata semangat la, macam-macam. padahal sakit perut memulas je pun nak berak. kekeke.

hentikanlah diskriminasi gender di facebook! don't just a people by his/her facebook. jadi macam mana lelaki nak update status kalau ada diskriminasi gender? kan.

beberapa kajian aku mengenai facebook... memang jelas peratusan pengguna wanita lebih tinggi dari pengguna lelaki. mungkin disebabkan oleh dunia akhir zaman. bilangan wanita melebihi bilangan lelaki. tapi cuba kita lihat graf ini.



ini merupakan Insight page facebook yang aku handle. malas aku nak cakap dah. gunakan kelebihan akal masing-masing untuk berfikir...

memang Facebook dan wanita tak dapat dipisahkan. tapi kenapa ye?

Apa maksud kejayaan?

Sering kali kita merasakan hidup kita ni gagal. kita tak pernah berjaya. akibatnya kita sering saja murung sendiri. rasa down. rasa diri ini tak berguna. rasa rendah diri. dan macam-macam lagi reaksi negatif yang lahir dari kotak pikiran kita ini. bila tiba giliran kita untuk merasai kejayaan dalam hidup?

mengapa perlu berfikiran macam tu, sedangkan kita mempunyai banyak pilihan. pilihan untuk memilih kejayaan kita sendiri.

sebenarnya... apa maksud kejayaan itu sendiri? adakah kita berjaya apabila kita bergaji besar. atau kita berjaya jika memiliki kereta mewah dan rumah mewah yang besar? adakah seseorang yang memilih hidup yang sederhana tetapi bahagia dan menikmati setiap inci kehidupannya itu dianggap tidak berjaya? atau seseorang yang memilih kerjayaan sebagai seorang imam masjid bertauliah yang hanya dibayar elaun bulanan itu dianggap tidak berjaya?

saya serahkan kepada anda untuk memikirkannya.

Definisi kejayaan


bagaimana kita mendefinisikan kejayaan itu sendiri menentukan halatuju hidup kita. jika kita mendefinisikan kejayaan dengan memiliki kereta mewah, rumah mewah, kerja yang bergaji lumayan. maka, anda tidak akan berjaya selagi tidak memiliki semua itu. selagi itu anda merasa diri tak berjaya.

semuanya bergantung kepada definisi itu sendiri. bagaimana kita mendefinisikan diri kita itulah diri kita yang akan kita jadi. ingat usaha itu tangga kejayaan.

jadi cara terbaik untuk mencapai kejayaan adalah mendefinisikan kejayaan itu sendiri mengikut kemampuan kita. bukan hanya berbekalkan perasaan cemburu dan iri hati dengan orang lain menyebabkan kita meletakkan target untuk menjadi seperti sesorang itu. jadi diri sendiri lebih baik dari menjadi orang lain. hanya kita tahu potensi diri sendiri, dan kemampuan diri kita sendiri. dan berusahalah kearah itu.

cuma perlu ingat hidup kita ini tersangatlah singkat. jangan hanya kerana mengejar kemewahan dunia semata-mata akhirat dilupakan.

cuba tambahkan definisi kejayaan anda seperti ini.
dalam masa 10 tahun akan datang aku akan menjadi bos di tempat aku bekerja, memiliki sebuah kereta sendiri, sebuah rumah sendiri dan juga menjadi seorang yang soleh/solehah lebih daripada hari ini.
ini sebagai contohnya... tidak dilupakan juga kehidupan kita di akhirat kelak. sebaik-baiknya jika nak jadi bos. jadi bos yang beriman, bos yang boleh menjadi imam kepada anak-anak buah, bos yang senantiasa menjadi contoh dan teladan buat orang bawahannya.

sekian, semoga anda mencapai kejayaan yang anda idamkan di dalam hidup anda.

Kena tindih masa tidur

Seringkali aku dengar cerita, peristiwa-peristiwa kena tindih masa tidur. biasanya bila mangsa-mangsa tindih ini bercerita pasti akan dikaitkan dengan cerita-cerita mistik. aku pun pelik jugak dengan rakyat Malaysia ni. paling tepat aku tuju ke bangsa aku sendiri. sebab tu filem-filem bergenre seram ni boleh box office. dasyat jugak penangan unsur mistik ni.

berbalik kepada rentetan peristiwa dan pengalaman di tidih masa tidur.. korang pernah kena tindih?

majoriti cerita yang aku dengar dari magsa-mangsa tidih ini cakap ada satu lembaga sedang menindihnya. tapi bila ditanya pelbagai soalan, boleh pulak cakap "aku takut nak buka mata, dalam hati dah baca ayat kursi berulang-ulang kali." persoalan aku, macam mane boleh nampak lembaga hitam yang sedang menindih itu sedangkan takut nak buka mata?

bila kena tindih badan tak dapat nak gerak langsung. nak jerit suara tak keluar seolah-olah suara takde. rasa seperti kita dah meronta-ronta. tapi keadaan tempat tidur tetap tak berubah takde kesan meronta-ronta pun. mungkin perasaan atau hanya mainan minda. ada jugak yang sesak nafas akibat di tindih dengan 'makhluk' yang berat itu.

aku sendiri?


ya, aku akui. aku juga mengalami beberapa siri peristiwa kena tindih. mungkin kerana aku tak nampak makhluk yang menindih aku tapi aku cuma merasainya.

yang herannya ada persamaan dalam kesemua siri 'kena tindih' tersebut menyebabkan aku jump kepada satu konklusi.

selalunya kejadian berlaku bila badan aku terlampau penat dan letih. kali pertama merasai 'kena tindih' iaitu kira-kira pukul 5 pagi dimana aku tak tahu pukul berapa aku tidur. yang aku tahu malam itu aku stay up sampai pagi walaupun waktu itu badan aku dah penat dan letih sangat. sampai tak sedar tertidur. rasanya dalam 5 minit lepas tu terasa badan ditindih.

aku cuba meronta. tapi kesemua anggota badan aku kaku. tak dapat digerakkan. betul-betul kena tindih ni. suara pun tidak keluar dari kotak suara.

orang kata biasanya kalau kena tindih sebab kita tidur tempat tidur 'dia'. tapi masalahnya masa kejadian tu, itu tempat tidur aku. dah bertahun aku tidur situ. takkan 'dia' nak tumpang tidur sekali kot. atau 'dia' nak tidur dengan aku? arghh tidak.. aku tak mau tidur dengan 'dia' aku nak tidur dengan isteri aku.

maka kesimpulan yang dapat aku buat. kena tidih masa tidur adalah disebabkan oleh badan yang terlalu penat. jadi kalau kena tindih, check korang penat tak masa tu? cukup tidur? sedang mengalami tekanan? etc..

Panduan Renew Roadtax Kenderaan

Terdapat 9 perkara yang perlu anda tahu sebelum memperbaharui cukai jalan (roadtax) kenderaan anda. aku dulu pun zero dalam hal ini. sekarang dah pandai dah sikit-sikit.. boleh la untuk berkongsi.

1. Bilakah waktu untuk memperbaharui cukai jalan?


ramai yang akan renew roadtax sehari sebelum tamat tempoh, malah ramai juga yang renew selepas tamat tempoh. tapi ramai yang tidak tahu hakikat sebenarnya...

sebenarnya anda boleh memperbaharui cukai jalan 60 hari sebelum tamat tempoh. kira-kira 2 bulan sebelum roadtax mati. ramai yang tidak tahu kerana tidak pernah membaca/membelek geran kenderaan sendiri. sila semak pada geran, bawah sekali bahagian Nota Penting, No. 3.
Lesen kenderaan motor yang sah hendaklah dipamerkan. anda boleh meperbaharui lesen 60 hari sebelum tempohnya tamat.

2. Elakkan serah bulat-bulat kepada ejen takaful atau insurans.


selalunya kita akan menyerahkan 100% kepada ejen takaful atau insurans untuk menguruskannya sehingga memperoleh roadtax. sila semak maklumat perlindungan takaful atau insurans yang anda ambil supaya tidak diperdaya.

selaku pengguna, kita berhak untuk mendapatkan segala maklumat berkenaan perkhidmatan yang kita bayar, seperti jenis perlindungan, sum-insured (jumlah perlindungan), NCD (non-claim discount) dan yang paling penting premium perlindungan takaful kereta.

3. Pastikan jumlah perlindungan takaful adalah mengikut harga semasa.


jumlah perlindungan takaful atau sum-insured adalah hak pengguna untuk tentukan, bukan ejen. ejen hanya mencadangkan dan jumlah yang sewajarnya adalah di tangan pemilik kereta.

4. Jangan over-insured.


jika jumlah perlindungan diserah bulat-bulat kepada ejen, selalunya ejen akan meletakkan harga yang tinggi. tidak guna untuk meletakkan jumlah perlindungan yang tinggi kerana sekiranya berlaku claim, anda hanya boleh membuat tuntutan mengikut harga semasa.

5. Tetapi, jangan pula below-insured.


sebaliknya, sekiranya anda meletakkan harga perlindungan takaful kereta anda di bawah harga semasa, apabila berlaku tuntutan, syarikat takaful atau insurans hanya akan meluluskan sehingga jumlah yang anda insuranskan. tetapi sesetengah syarikat takaful masih boleh mengambil kira sekiranya perbezaan jumlah perlindungan takaful dengan harga semasa tidak terlalu jauh sekitar 5%-10%.

Contoh untuk perkara 3, 4 dan 5;
Kereta Proton Persona yang dikeluarkan tahun 2008 yang dibeli pada harga RM 53,000. Pada 2009, harganya telah jatuh sekitar RM 45000.00 – RM 47,000.00. maka pemilik kereta tersebut hendaklah meletakkan jumlah perlindungan takaful atau insurans pada harga sekurang-kurangnya RM 45,000 dan jangan melebihi RM 47,000.00

6. Jadi, bagaimana untuk mengetahui harga pasaran kereta.


jalan yang paling selamat adalah dengan anda menghubungi pihak bank, untuk mendapatkan nilai sebenar jumlah perlindungan kereta anda. ini kerana pihak bank akan mengemas kini harga kereta setiap 3 bulan sekali.

cara seterusnya adalah mendapatkan maklumat daripada kedai kereta terpakai. mereka mempunyai perkiraan harga kereta tersendiri.

cara paling mudah sekiranya anda malas untuk menghubungi pihak bank atau kedai kereta terpakai adalah dengan cara anda membelek ruang iklan di akhbar, majalah atau internet. anda kumpulkan harga-harga kereta yang ada, kemudian anda cari purata harga kereta tersebut. atau anda boleh juga mengambil harga tertinggi, dan harga terendah, kemudian bahagi keduanya.

7. Pastikan NCD (non-claim discount) atau NCB (non-claim bonus) anda mengikut apa yang sepatutnya.


NCD atau NCB ini adalah diskaun atau bonus apabila tidak berlaku kemalangan pada satu tahun tempoh perlindungan. ia bermula dengan 0% dan maksimum 55% pada tahun ke-5 untuk kereta dan 25% untuk motosikal pada tahun ke-3.

8. Bagaimana untuk berpindah daripada insurans kepada takaful?


ramai pemilik kenderaan yang berasa khuatir untuk bertukar daripada insurans kepada takaful dengan momokan bahawa mereka akan rugi kerana NCD akan menjadi 0%.

walhal ia tidak benar sama sekali. anda boleh membawa nilai NCD anda daripada syarikat insurans kepada takaful dengan membawa bukti dokumen NCD yang lama seperti covernote atau renewal notis syarikat lama. ia juga boleh didapati dengan menghubungi khidmat pelanggan syarikat insurans lama.

sebagaimana ditegaskan di dalam perkara ke-2 tadi, jangan serahkan bulat-bulat kepada ejen insurans atau wakil. kadang-kadang berlaku apabila bertukar syarikat insurans, ada ejen insurans atau takaful yang mengambil kesempatan atas ketidaktahuan pengguna untuk memanipulasi perkara ini.

9. Anda juga boleh memindahkan NCD apabila menukar kereta.


ini satu lagi maklumat yang jarang-jarang didedahkan. selalunya berlaku apabila anda menukar kereta baru atau trade-in. sebenarnya, NCD kereta lama anda boleh dibawa kepada kereta yang baru anda beli atau trade-in.

Sebagai contoh, sebelum ini anda memakai kereta kancil 850 yang berharga RM 15,000.00, dan NCD kereta anda itu sudah mencecah 55%. Apabila anda bertukar kepada kereta baru, anda boleh memindahkan NCD 55% tadi kepada kereta baru anda. Bertukar kereta baru tadi, tidak hanya bermaksud kereta yang baru dikeluarkan, ia bermaksud kereta baru dibeli. tidak kira kereta baru atau kereta second hand, atau second hand yang baru.

selalu berlaku ke atas pengguna, apabila bertukar kereta baru, NCD akan menjadi 0% kembali dan ia tidak didedahkan oleh penjual kereta merangkap ejen takaful atau insurans kereta tersebut. jadi, di sinilah pentingnya serba sedikit ilmu pengetahuan sebagai pengguna untuk mengelak daripada diperguna.

sumber: afyan.com

Kekejaman Masa

Sungguh kejamkan masa? kejap je da habis bulan Januari.. banyak lagi yang aku belum capai dalam hidup ini. banyak lagi yang aku impikan. banyak lagi yang aku rancang belum terlaksana. masa bukan stakat dengki je dengan aku, bukan setakat cembur je dengan aku. tapi masa seboleh-bolehnya nak menjatuhkan aku. tak boleh biar macam ni. aku kena fight dengan masa. tunggu kau masa. nanti sampai masa ko plak. hahaha.

salah penggunaan masa menyebabkan kita akan menyesal tak berkesudahan. bak kata pepatah. "Sesal dahulu pendapatan, Sesal kemudian tidak berguna." jadi nasihat aku, berwaspadalah dengan penggunaan masa.

ini kerana, masa yang terlepas tidak boleh diganti. dalam hal ini pepatah melayu ini tidak dapat diguna pakai. "Patah tumbuh hilang berganti". ianya hanya merujuk kepada seseorang atau kepada sesuatu benda, contohnya seseorang pemimpin yang telah mati atau barang hilang yang mungkin boleh ditemukan semula atau sesuatu yang hilang dan boleh digantikan semula.

yang tak boleh digantikan semula ialah waktu, saat, detik, dan masa.

waktu tidak boleh dicipta, malah alam ini tercipta oleh peredaran waktu. Tuhan menyebut bahawa alam ini tercipta dalam enam masa. masa cuma boleh dinamakan, dipenggal, dipecahkan, dipotong sebagai hari, minggu bulan serta dinamakan Ahad, Isnin dan sebagainya.

Rasullullah s.a.w berpesan. ingat 5 perkara sebelum datang 5 perkara. 5 perkara ini lah yang aku selalu lupa.

  1. Sihat sebelum Sakit
  2. Muda sebelum Tua
  3. Kaya sebelum Miskin
  4. Lapang sebelum Sempit
  5. Hidup sebelum Mati.
sesungguhnya peringatan ini merupakan peluang-peluang yang kita ada di mana sudah jelas akan kelebihannya. cuma ingat waktu kita hidup ini lah untuk kita sediakan bekalan kita di akhirat kelak. kerana apabila mata terpejam, nafas terhenti, hanya amal soleh, sedekah dan doa anak yang soleh yang mengiringi anda.

Mahasiswi sanggup lakukan apa sahaja untuk Gred A

Hanya kerana ingin mendapatkan gred yang diinginkan, mahasiswa kini sanggup melakukan apa sahaja. sapa yang nak mendapat gred F dan terpaksa amik ujian sekali lagi kan? kisah benar ini berlaku di salah sebuah universiti yang terkenal di Malaysia (namanya terpaksa dirahsiakan demi menjaga nama baik).

seorang mahasiswi berpotongan badan yang seksi hadir ke bilik pensyarah kerana telah gagal dalam ujiannya. setelah memastikan tiada insan yang sedar akan kehadirannya ke bilik tersebut dia melirik kesekeliling sebentar, seterusnya menutup pintu dangan rapat dan langsung berlutut di hadapan pensyarahnya sambil memohon.

"Tuan, saya bersedia melakukan apapun agar lulus ujian...", ujarnya sambil melirik manja.

maklumlah pensyarahnya baru menduda, masih muda malah kacak pulak tu. berkerut muka pensyarah tersebut. samada tak faham, atau terkedu dangan ucapan tersebut.

lalu mahasiswi tadi mendekati pensyarahnya, menyusap rambutnya, menatap matanya dengan penuh erti. "Kalau tuan masih belum menyerti maksud saya..." bisiknya lembut, "Saya bersedia melakukan apapun, apa saja yang tuan mahu..." mahasiswi semakin berani.

pensyarah kacak itu membalas tatapan, "Apapun?"

"Apapun!!" sambung sang mahasiswi sepantas kilat.

suara pensyarah itu melembut, "Apapun??"

"Apa-apa pun..."

setelah pensyarah itu faham dengan situasi yang dimaksudkan oleh mahasiswi tersebut. akhirnya pensyarah itu berbisik dengan lembut, "Mahukah kamu........."

keadaan bertambah hangat dengan degupan jantung mereka, akhirnya pensyarah menghabiskan baris kata yang tergantung tadi.

"Mahukah kamu........................ BELAJAR?"