Razman Zakri Bukan Benjamin Stephen

Ramai yang salah anggap dengan menyatakan Razman Zakri adalah Benjamin Stephen. tidak benar sama sekali. persamaan pada kedua-dua nama ini dikatakan merupakan paderi melayu.

Siapakah Benjamin Stephen?


isu Benjamin Stephen sudah lama kira-kira pada tahun 2006. Benjamin Stephen yang murtad dari islam dan telah menyampaikan ceramah yang menghina rasulullah SAW tanpa dalil yang sahih. aku ade post link ceramah Benjamin Stephen pada entry yang lepas yang bertajuk Siapa Razman Zakri? Paderi Melayu

manakala isu Razman Zakri adalah baru dan tersebar luas melalui email dan juga melalui laman web sosial seperti Facebook, Blog dan banyak lagi. jika anda pernah baca ini ayatnya.

Subject: FW: PADERI MELAYUPLEASE FORWARD THIS MESSAGE TO OTHER MUSLIMS..

SEKARANG KRISTIAN SEDANG AKTIF DI SEREMBAN 1900 ORANG PADERI MELAYU YANG BARU TIBA DARI SINGAPURA BERADA DI SINI SEKARANG. MEREKA MENGGUNAKAN SIHIR.
BERHATI- HATI DENGAN AIR MINERAL JENAMA:-
  1. AL -BARAMKAH
  2. AL-MANSORI
  3. AL-BISTARIA
P/S : SAMA ADA DIPEROLEHI SECARA PERCUMA ATAU DIJUAL MURAH SEMUA AIR-AIR INI TELAH DICAMPUR DENGAN 'HOLY WATER' TOLONG SEBARKAN MESSAGE INI KEPADA SEMUA UMAT ISLAM/SAHABAT/SAHABIAH & DLL. SESUNGGUHNYA KITA TAK TERMAMPU MEMEGANG SENJATA UNTUK MENEGAKKAN AGAMA ISLAM, AKAN TAPI KITA BOLEH LAKUKAN DENGAN SEND MESSAGE NIE .. SEMOGA JASA BAIK INI DIRAHMATI OLEH ALLAH SWT ..
sumber asal: tidak diketahui

dengan sekeping gambar yang diattachkan bersama, iaitu gambar dua orang lelaki yang memakai baju bewarna putih. aku pun tak tahu yang mana satu Razman Zakri.

berdasarkan pemerhatian aku Razman Zakri Berada disebelah kiri berdasarkan lelaki di sebelah kiri gambar mempunyai iras cina. sekali pandang macam Benjamin Stephen atau lebih dikenali sebagai Benjamin Celaka. tapi tak bermaksud Razman Zakri adalah benjamin Stephen.

sehinggakan ada satu page fan Facebook dibuat, Kami benci paderi melayu Razman Zakri. dahsyat terus benci, ini semangat yang perlu kita ada.

tetapi, setelah beberapa penyelidikan dibuat. aku rasa artikel itu adalah palsu.

tiada bukti yang tepat. hanya gambar. tiada artikel yang menyokongnya. hanya artikel pendek yang menyuruh pembacanya menyebarkannya.

beberapa komen di Facebook Fan's

Wan Ahmad Nabil ohh berita tentang PADERI MELAYU ? ITU SEMUA PALSU ! DIA BUKAN MELAYU !

DIA KADAZAN ! janganlah nak cakap bukan bukan tentang dia. salah seorang
dari kawan dia sangat rapat dengan dia kecewa dengan perbuatan segelintir pihak ini. cukup lah....

dia bukan islam lah. kawan saya kenal dia sejak remaja lagi. dia orang kadazan. lihat link di atas. nak berjaga-jaga tu bagus. tapi jangan sampai membenci. itu bukan sifat kita sebagai orang islam.

Zeti Ramli and nama dia bukan razman zakri...

사이먼 Simon To Admin
Siapa kah Razman Zakri? dan apakah perkara asas untuk anda wujudkan page ini dengan menggunakan sendiri nama " Razman Zakri'? Perkara asas yang anda perlu tahu dalam issue ini ialah terdapat DUA VERSI penyebaran mesej issue "PADERI ...MELAYU DR SINGAPORE". Yang pertama "VERSI 2007" dimana kandungan mesej hampir sama dengan VERSI PADERI MELAYU DARI SINGAPORE 2010. Dalam VERSI 2007 - dinyatakan CUMA 19 ORANG Paderi Melayu. LOKASI N9. TIADA NAMA RAZMAN ZAKRI DAN TIADA GAMBAR PADERI SBG RUJUKAN. Aktiiti paderi, jenama air mineral masih lagi sama dalam kedua-dua VERSI.

Manakala dalam VERSI OGOS 2010 - di sebut pula 1900 PADERI MELAYU DARI SINGAPORE. Jumlah yang luar biasa bukan?? Selain itu disertakan GAMBAR sebagai rujukan. Nama RAZMAN ZAKRI muncul dalam VERSI OGOS 2010 dan ianya dirujuk terus kepada dua orang paderi dalam gambar tersebut.

Yang pasti, gelaran RAZMAN ZAKRI yang diberikan kepada DUA ORANG PADERI dalam gambar tersebut bakal mendatangkan bahaya secara langsung kepada Paderi ini. Harus anda ingat, dua orang paderi tersebut bukan dari Singapore dan bukan orang Melayu.

Semua issue juga saya bincangkan di page discussion beserta bukti.

Regard
simon

Bukti yang saya sertakan adalah berdasarkan reasearch, komen Famili Fr Nick, Komen Warga Lahad Datu dan KK yang mengenali Beliau, Komen Paderi dari Tuaran.

Sumber: Facebook

kalaulah perkara ini betul bermakna dosa penyebaran fitnah berganda dari orang pertama menyebarkan hingga orang yang terakhir. bertaubatlah!

UPDATE:
Razman Zakri | Bukti Penyebaran Gambar Paderi dari Sabah

18 comments:

  1. fitnah itu lebih kejam daripada membunuh.

    ReplyDelete
  2. Melayu memang BODOH!..Saya tak membenci Islam..Apa nak jadi issue hanya satu org je Murtad? Sukahati org lah nak jadi hindu ke, nak jadi kristen ke, nak jadi buddist ke...ni pasal satu org dah nak heboh...lanchau lerr semua melayu...memang bodoh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puki lu pnya mak..lu apa bangsa lancau?keling ka?cina ka?

      Delete
    2. Bodoh lah bergaduh sesama manusia...yg melayu tu jgn nk emosi sgt la....mmg betul pun melayu skrg bodo...aku sendiri pun malu dgn bangsa aku sendiri...kalau melayu pandai, melayu xkan miskin mcm skrg ni...

      Delete
  3. thats what happen if quantity important than quality.

    Dorang nak jadi agama apa sekalipun yg korang sibuk apahal? Kubur masing2 ler bai. Jawab ngan Allah masing2.

    Melayu kalau bab2 fitnah memang paling cun

    ReplyDelete
  4. Melayu mmg perangai x berapa elok...tu sbb Allah tentukan melayu agamanya Islam supaya keburukan sikap bangsa Melayu dapat dibetulkan dgn ajaran Islam..malangnya,org Melayu x tahu bersyukur dan menyedari keadaan ini...maka Islam tidak dihayati,malah lebih dahsyat,Islam hanya pada nama..saya sayang Islam...sedarlah wahai bangsa Melayu...jgn krn keburukan kita,agama kita dicaci hina..kembalilah kpd ajaran Islam yg sebenar..Islam itu selamat

    ReplyDelete
  5. korang ni ada2 ja...saya Kristian Catholik (baru join)dibawa seliaan Paderi Nick yang dalam gambar tu...dia cakap dalam bahasa Dusun...x tau pula dia orang melayu...dulu dia pernah melayani di Lahad Datu...sekarang di Tuaran Sabah... http://www.facebook.com/yahau

    ReplyDelete
  6. holy water?magic?sihir? bruakakak..trnyata msih ada prcaya tahyul.kuasa Tuhan lebih besar daripd sihir,so watpe nak takut. murtad?ape gune hak kebebasan beragama kalau ini je nak dijadikan isu?? dasar admin tukang memprofokasi kedamaian..kalau lu tak suka tengok kedamaian org, tinggal ajja di bulan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Listen Listen Listen.. kalau you tak suka duduk kat bumi. g dok kat matahari..

      Delete
    2. apalah kau bah..

      Delete
    3. mengarutlah......

      Delete
  7. korg tau ke pasal agama kristian ni?xtau jgn nk comment....

    ReplyDelete
  8. Sila rujuk Al Quran dan sunnah... bagi yang belum faham apa itu islam sila rujuk orang islam yg betul2 islam.. bukan islam pada nama je.. bagi yg belum islam kami org islam sedia menerima anda seadanya.

    ReplyDelete
  9. Islam tak paksa anda masuk islam..ttp islam sahaja agama yang mampu menyelamatkan manusia dari menjadi bahan bakar api neraka.. bagi org islam.. laksankan tggjwb anda sbg muslim..bkn sekadar nama. Yg islam tp murtad hukumnya bunuh tapi selepas di ajak kembali pd islam.kalau xdpt Allah dah janjikan blsn..sbb Allah kata setiap yg bernyawa pasti merasai mati. Pendek cerita di dunia lepas tapi akhirat nak lari mana?? Jadi bg yang belum kenal islam marilah kenal.. islam ni pelengkap hidup.. cubalah ye

    ReplyDelete
  10. Dah cuba dah tapi tak dpt nak grab...perasaan takut sentiasa ada..biasanya baca tafsir n hadis sendiri n telaah sendiri tak mau ada org masuk campur sbb kalau ada manusia maksud mesti berubah..tengok je lah apa yg berlaku sekarang...sendiri jawab sendiri lah ye ...

    ReplyDelete