Beberapa cara untuk mendapatkan trafik ke blog

Ramai yang mahukan trafik yang Boom!! ke blog masing-masing. tapi hanya berangan-angan tanpa usaha. termasuk aku, hahaha. ok kali ini aku nak kongsi cara atau tips untuk mendapatkan trafik yang mantap. perlu di ingat, kejayaan takkan datang tanpa USAHA.

jadi keywordnya adalah usaha.

Isi Kandungan Blog / Content


ini adalah perkara paling penting bagi aku. untuk mendapatkan trafik BOOM yang paling penting kandungan blog anda. kandungan blog mesti ada aura penarik untuk orang kembali baca. atau pun orang akan sentiasa datang ke blog anda walaupun takde update.

macam mane tu? itu la yang perlu anda fikir. macam mane nak buat blog anda lain dari orang lain. yang penting blog anda ada identiti tersendiri.

Blog Walking


benda ni biasa. nak orang datang blog kita. kita kena pergi blog orang. sama jugak kalau kita nak orang datang rumah kita kita kena datang rumah orang. jangan jadi kera sumbang. blogwalking jugak boleh meluaskan jajahan anda. banyak blog baru yang akan dijumpai melalui blog walking.

Komen Blog


rajin-rajin komen di blog orang. membantu tuan punya blog menyedari kehadiran anda membaca blog mereka. tapi aku sangat tak setuju kalau melakukan blog walking tanpa membaca blog. hanya tulis di shout box datang blog walking.

rasanya cukup dulu 3 benda ini. ingat nak tulis pendek je. tapi nampak macam dah nak panjang dah ni. nak g minum petang pulak.

kalau anda setuju klik like! tak setuju ruangan komen untuk anda.

12 comments:

  1. dah selalu sangat baca tips macam ni. huhuhu

    ReplyDelete
  2. salam singgah & salam kenalan..

    setuju 110%..

    http://www.kakyong.com

    ReplyDelete
  3. @Anonymous: aku lebih tekankan content blog. yang lain tu tips biasa je. tapi ada juga orang yang tahu.

    ReplyDelete
  4. Salam,
    Sokong pasal komen di blog orang, kena baca dulu...ada orang komen di blog saya tanpa baca isinyapun. boleh kita tengok berdasarkan apa yang dia komen tu...

    Kalau dah gitu ruperrrnye, kita nak pergi balik ke blog dia pun rasa macam TERBANTUT ;)

    ReplyDelete
  5. gua lagi suke comment kat entry dari jerit2 kt shoutbox..hehe
    JOM BACE ENTRY BARU
    "1.Blogger Kene Rajin Menulis??"

    ReplyDelete
  6. @anyss: betul tu…

    nak komen pun pastikan kena baca dulu entri bukan main komen je. kadang-kadang orang malas baca bila tengok blog yang panjang.

    so, ade dua conclusion. pertama dorang akan terus komen tanpa baca apa-apa.

    kedua mereka baca perenggan last kemudian komen.

    tapi melalui komen itu sendiri pun kita dah tahu samada mereka baca atau tak

    sama macam entri ini Aku namakan entry ini adalah entry tanpa tajuk!

    ReplyDelete
  7. 99% betul apa awk beritahu tu.Terutama mesti ada identiti sendiri.

    ReplyDelete
  8. @Scarlett O'Hara: identiti ini yang menbantu kita untuk medah dikenali dan diingati :D

    ReplyDelete
  9. aku dah aplikasikan tips yang ke-3 tu.
    hhaaa. baca blog aku gak, http://frogfadzrul.blogspot.com
    atau korang boleh dengar lagu english pertama aku dalam link video ni :)
    http://vimeo.com/17150573

    ReplyDelete