Camne nak ping blog di Gengblogger.com

Tutorial kali ini adalah untuk mereka yang baru nak berjinak-jinak dengan Gengblogger mahupun sedang berjinak-jinak dengan dunia blog. salah satu cara bagi blogger baru mencari kenalan ataupun lebih popular disebut mencari trafik bagi mereka yang dah 'otai', adalah dengan ping entri mereka di gengblogger.

kenapa Gengblogger?


persoalan ini telah di jawab oleh pemilik Gengblogger(GB) itu sendiri, kon dalam satu topik di forum Gengblogger.

  1. ahli GB sehingga hari ini berjumlah 11,700 org...99% melayu
  2. semenjak 2minggu lepas..selepas bebas dr malware, traffik GB roughly 5-6k unique visitors/daily..dan lebih kurang 40k pageview/daily
  3. secara purata lebih kurang 1000 blog entri di ping setiap hari.
  4. GB adalah sebuah komuniti yg sihat, byk aktiviti dan gathering yg dianjurkan adalah inisiatif dr user2 GB sendiri.
  5. terdapat lebih kurang 5k topik perbincangan di forum GB
  6. GB adalah tempat yg best ^_^..hehe
Camne nak ping blog di Gengblogger.com

persoalan ini selalu muncul bagi mereka yang masih baru. harap tutorial kali ini dapat membantu anda.

mendaftar di GB amatlah mudah, anda hanya perlu ada akaun Facebook sahaja semudah 1,2, dan 3. yang menjadi masalah adalah untuk ping blog anda. benda baru, memang nampak susah. sama macam anda kecik-kecik dulu, pertama kali naik basikal, baru nak belajar naik basikal. macam mane?

kini sebelah mata pun anda tak pandang kan basikal bila dah besar.

bab daftar senang je. semua orang berjaya daftar jika dah mempunyai akaun Facebook. masalah utama nak ping blog.

Tutorial Ping Blog di Gengblogger


yang bestnya GB ni. kalau anda dah login Facebook automatik anda akan login GB jika anda sudah membuat pendaftaran seperti di atas. bila dah ada akaun GB lihat dibahagian atas sebelah kanan.



tekan 'settings' untuk daftarkan blog anda di GB. kemudian, masukkan url blog anda. ini penting! masukkan url blog anda bukan url entri anda.



tekan 'URL Tambahan'. anda blog menambah URL blog lain sekiranya anda mempunyai lebih dari satu blog.



kini anda boleh mula update blog anda. selepas entri anda dipublish. kembali ke GB.



tekan 'rumah' untuk ping entri baru anda di GB. system di GB akan memeriksa blog anda untuk entri terbaru. jika ada entri baru GB akan memaparkan seperti berikut



pilih kategori yang bersesuai dengan entri anda sebelum anda ping.



akhir sekali tekan 'PING BLOG'. anda sudah pun berjaya ping blog/entri terbaru anda di GB. selamat mencuba!



Sebelum ini: Kemalangan Jalan Raya | Tips untuk anda membuat laporan polis

45 comments:

  1. apsal bahagian 'rumah' saya tu takda menu ping?

    ReplyDelete
  2. @slimdiet2: kalau ikut satu satu step insyaAllah ade menu ping tu.

    yang penting kena tambah URL blog dulu kalau belum tambah. kemudian update blog anda. lepas tu datang ke GB balik tekan rumah. baru boleh ping blog :)

    ReplyDelete
  3. dulu cik su tertanya tanya cam ne nak ping blog kat gengblogger.. 4 bulan dah join tapi tak pernah ping lagi. sekarang baru pndai.. hehe nice entri ..tq yek

    nak promote blog kejap.. jangan lupa vote no 53 untuk blog baru pilihan.. senarai no 2... tq :)

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah..akhirnya..baru kua entri No..trima kasih bebanyak...

    ReplyDelete
  5. @Cik Su: sama-sama. kalau ada orang tanya lagi macam mane nak ping blog suruh dia baca entri ini. :D

    ReplyDelete
  6. nak tnye, GB ping blog utk entry yg latest jekk ek? ke tak kesah entry bila2 pun?

    ReplyDelete
  7. @naa:ye betul. latest entri je dia akan ping.

    contohnya kita tulis entri last kita minggu lepas. tapi kita tak ping lagi. pastu blog pun tak pernah update lepas entri tu.

    so bila g gb dia akan ping entri tu. melainkan ada entri baru kita tulis. so, dia akan ping entri baru tu.

    ReplyDelete
  8. pce pelik samapai skrang kenapa gambar tu x keluar....
    nak kena buat mcm mana?

    sapa boleh tolong!!!!1

    ReplyDelete
  9. thansk 4 dis tuto..

    sgt membantu :)

    ReplyDelete
  10. wow...sgt menarik tutorial nie, even dh tau...entry nie lengkap dgn info and step ping...simple and padat...nice entry

    My recent post ►Tutorial : Meebo Chat Vs Cbox

    ReplyDelete
  11. yeah rite... klik tang rumah tu ape pun tarak. jangan kata ping, page tu kosong je. apa jadik ye? da register hape da. semua step da buat tapi ape pun tadak bang... gimana sih?

    ReplyDelete
  12. ping di GengBlogger memang meningkatkan trafic blog

    ada satu lagi cara nak tingkatkan traffic blog dengan join SyoknyerBlogging yang kini sedang anjur contest.Tenok sini Contest “Syoknyerblogging. Komuniti Blogger Masa Kini”.Hadiah lumayan

    ReplyDelete
  13. tq...hr tau cara nak ping entry even dah dekat 2minggu dftr dgn GB tp belum pernah ping entry...hehehhe

    ReplyDelete
  14. saya dah register n masukkan url blog tu.then da klik kat home n try utk ping, tp tadek ape yang keluar.
    die hanya keluar banner geng blogger, menu bar dan iklan.da refresh banyak kali tapi still benda sama keluar.kenapa ye?

    ReplyDelete
  15. @miera momo chan: da try cek balik kat setting pastikan url blog anda dah ade kat situ. kalau takde masukkan url blog semula. kalau masalah jugak try contact GB.

    ReplyDelete
  16. salam, I dah ping tapi i tak jumpa i punya entry kat GB, cam ne tu?

    ReplyDelete
  17. terima kasih untuk tutorial tersebut...

    ReplyDelete
  18. thanks much for the useful info.keep up the good work.

    ReplyDelete
  19. Oooo cam ni erk..HIHIHIHI..thank u beb! ;)

    ReplyDelete
  20. xfaham la camne nk daftar kat gengblogger.nak pegi klik kat mane?huhu.sy bdk br blaja

    ReplyDelete
  21. @Zawifatul Aziah: nak daftar senang je. kena ade akaun Facebook. lepas tu tekan Butang biru Facebook atas sebelah kanan tu dia tulis "Masuk | Daftar"

    ReplyDelete
  22. wow menakjubkan sekali infonya.....kenalkan sobat saya dari indonesia...mohon backlink ya semua yang ada disini
    http://bloggeronecu.blogspot.com/
    butuh follow sobat dan komentarnya...:) :) top untuk artikelnya

    ReplyDelete
  23. tutorial yg bernas untuk org baru macam saya...best3!!!

    ReplyDelete
  24. SALAM...

    dah try buat ping blog ni...baru lepas buat entry baru tapi bila nak ping GB kata tiada entry baru...step semua dah ikut.macam mana ye?

    ReplyDelete
  25. x dpt p0n...
    or kena masukkan url setiap kali nk update blog?

    sorry, org lmbt skit nk paham klu benda2 cm ni..

    ReplyDelete
  26. akak tencen la... yg kuar post lama... bln 4 punye. post baru x kuar, nape ek?

    ReplyDelete
  27. @Mama AA's dah update blog belum? kalau dah update pastikan feed blog anda betul. kalau tak update lagi sila update baru check kat gengblogger. biasanya post baru yang akan keluar. melainkan feed salah. :D

    ReplyDelete
  28. errr. saya tersalh ping entry. sepatutnya kat personal. tapi ter'click' dekat rumah tangga. macam mana tu? :(

    ReplyDelete
  29. tak sempat tengok tutorial, tapi da buat da=)

    2 juta ranking hanya 2 minggu sahaja? Jom baca!=)

    http://softwarefordummies.blogspot.com/2011/06/28-juta-dan-kini-2-juta-ranking-hanya-2.html

    ReplyDelete
  30. kalo taknak login pakai fb x boleh?

    ReplyDelete
  31. Terima kasih atas penyediaan sistem ping ini.

    ReplyDelete