Bila ada yang baru, yang lama di lupakan

Menjelang je raya. mesti akan kedengaran suara-suara mengeluh. takde duit, tak cukup duit. raya tahun ini duit habis. semuanya pasal duit. walaupun tahun ini kerajaan memberi bonus RM500 dalam bentuk duit kepada kakitangan dan persara kerajaan. ternyata wang tersebut tidak mencukupi.

tapi di manakah wang yang tadi kata tak cukup tu pergi? buat persiapan raya? beli ape?

macam-macam beli ada yang beli kuih raya, kek raya dan ada juga yang mengambil inisiatif untuk membuat sendiri. modalnya adalah ramuan je. dapat jimat duit sikit.

bagi yang tiada masa. sudah menjadi amalan untuk menempah kuih-kuih raya. macam-macam ada semperit, kuih tart, almond london, biskut coklat, kalau nak aku senaraikan kat sini mau kena buat satu entry lagi ni.

tapi ingatkan anda pada kuih bahulu? kuih bangkit? kuih siput? tak teringatkah anda untuk order kuih tersebut. begitulah kata orang, Bila ada yang baru, yang lama dilupakan.

Senarai Kuih Raya Tradisional Melayu yang sering dilupakan.

  1. Bahulu
  2. Batang Buruk
  3. Buah Rotan
  4. Cakar Ayam
  5. Kuih Bangkit
  6. Kuih Karas
  7. Kuih Sepit
  8. Kuih Siput
  9. Putu Kacang
  10. Tempeyek/Rempeyek
jadi apa persiapan raya anda?

p/s : Saya mahu Hotlink Hot Tiket daripada blog.ariff

4 comments:

  1. sume yg da raya kat blakang..hehex...bahulu d bezzz....cdappp

    ReplyDelete
  2. tula pasal, bonus bnyak tapi dabis.. mgkin jgk diorang ramai sangat tnggungan, mmg lah tak cukup tu.. hehehe..

    papae pun saya suke tmpeyek..

    ReplyDelete
  3. @uDaK CoMoT: kesian dorang ye. huhuhu...

    raya kat belakang je. kekeke...

    ReplyDelete
  4. @AiN Z: manusia memang tak pernah cukup duit.

    sebab tu pepatah melayu ade cakap. besar periuk besar la jugak keraknya..

    ReplyDelete