Owh.. dah tahun baru ke?

1 Januari 2011. bila masuk tahun tahun baru je mesti teringat masa sekolah dulu-dulu. sudah jadi kebiasaan otak kita kepada benda yang sama. agak-agak apa yang aku ingatkan tu ye?

yes! tepat sekali, mesti salah tulis tahun kat buku. yela sejak dari kecik kita dia ajar menulis tarikh tujuannya senang untuk keep track aktiviti kita. tahu kita buat ini hari apa, berapa hari bulan.

jadi bila masuk tahun aru je mesti pening. sebab kebiasaan maka tulis tarikh pun salah tahun. nak biasakan tahun baru ini amik masa la jugak. paling lama boleh sampai sebulan.

Owh lupa. di kesempatan ini aku ucapkan selamat tahun baru kepada pembaca Coretan Cyber. semoga tahun baru ini membawa erti yang besar kepada anda in term of perubahan. perubahan dalam menjadi seorang insan yang lebih baik yang dapat menunaikan semua tanggungjawabnya kepada Allah, ibu, bapa, anak-anak, rakan-rakan, masyarakat dan juga negara.

tapi semlam aku terfikir sejenak. kalau countdown sambut merdeka selepas tamat merdeka mereka melaungkan "MERDEKA!!!". tapi semalam dengan perasaan corious ingin tahu apa yang akan mereka pekikkan sejurus tamat count down.

adakah "Selamat Tahun Baru" bunyi macam pelik je. "Happy New Year" lagi pelik sebab kita kat Malaysia. bukan kat New York ke ataupun England.

last-last anda tahu apa mereka pekikkan?

haaaa... mesti anda juga tak tahu kan. sia-sia je sambut new year setiap tahun tapi tak tahu nak pekik apa lepas habis countdown pukul 12 tengah malam dan dah masuk tahun baru.

meh sini aku bagi tahu rahsia yang paling besar orang tak tahun.

bila habes saja countdown detik 12 tengah malam. mereka tak berkata apa-apa pun. tak pekik apa-apa pun. countdown je lebih, dah habis kira sampai satu, pastu senyap. bagi nak cover senyap tu maka berdentam-dentum la bunyi bunga api atau fireworks memecah keheningan tengah malam itu.

maka, lagu jalur gemilang pun keudara. persoalannya, sanggupkah anda keluar tengah-tengah malam sambut detik 12 malam? anda dapat apa yang aku nak sampaikan?

cuba fikir satu je. zaman kesultanan melayu dulu ada ke sambutan semacam itu? ada fireworks? lihat sejauh mana kita telah dijajah pemikiran kita. tapi aku tak pernah sempat pun hidup zaman kesultanan melayu tanah melayu dulu =P.

4 comments:

  1. hehe..nice entry..
    bestnye smbut new year..sy smbut dlm bas je :(

    ReplyDelete
  2. hepy new year..

    saya sgt pemalu.. x caye tgk la gmbr.. huhu :p

    ReplyDelete